Psiha i seks 08. travnja 2016.

Moraš li baš sve reći svom partneru?

Par_18
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sretna veza ili brak prije svega podrazumijeva međusobno razumijevanje i poštovanje. Kada govorimo o drugim obilježima uspješne veze, osim pitanja intime, razumijevanja, poštovanja i međusobne komunikacije nekako se uvijek dotičemo iskrenosti. Mogli bi reći kako je iskrenost jedan od preduvjeta za normalno funkcioniranje svih ostalih stvari koje su dio sretne i uspješne veze

Povjerite se partneru ili ne?

Koliko je važno biti potpuno iskren u novoj vezi? Iako je iskrenost u vezi teorijski idealna, nije uvijek primjerena. Otkrivanje nečega ružnog iz prošlosti nosi rizik narušavanja veze. Zato moraš dobro procijeniti je li pametno reći partneru. Na primjer, možda ste u fazi depresije i možda nije pravi trenutak da otkrijete takve epizode iz prošlosti.

U potrazi za mirom

Neki ljudi imaju potrebu otkriti istinu o svojoj prošlosti, jer se sami ne mogu pomiriti s njom. Ako je to i tvoj slučaj, znaj da je za prihvaćanje i prevladavanje neugodnih događaja iz prošlosti mnogo bolja opcija posjet psihoterapeutu nego otkrivanje partneru. Kvalificirana i nepristrana osoba pomoći će ti da sagledaš vlastitu prošlost iz prave perspektive i procijeniš je li neophodno o tome razgovarati s partnerom.

Procjena pravog trenutka

Usprkos rizicima, otkrivanje tajni novom partneru ima i nesumnjive prednosti – mogućnost produbljivanja odnosa i ostvarivanja veće bliskosti. Ipak, prilikom priopćavanja istine moraju se ispuniti određeni uvjeti. Prvo, budi potpuno trijezne i bistre glave. Reci partneru da želiš razgovarati o nekim neugodnim stvarima iz svoje prošlosti i da očekuješ njegovu podršku. Pronađi tiho i povučeno mjesto na kojem možete nesmetano razgovarati.

Suočavanje s reakcijom

Za neke od nas detaljno otkrivanje prošlosti uvijek će biti tabu tema. Ali što više preuzimaš odgovornost za ono što si bila i radila u prošlosti, time će rasti tvoja sigurnost i pozitivan odnos prema ovim pitanjima. Ipak, ako ne promisliš dobro prije nego što priopćiš partneru neku ”mrlju” iz prošlosti, sigurno ćeš loše reagirati na njegovu negativnu reakciju. Također, osjećat ćeš se odbačeno i bezvrijedno. Zato, nemoj reagirati emotivno: plakanje ili naglo napuštanje prostorije samo će pogoršati situaciju.

Otkrij kako prepoznati kraj veze!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.