Psiha i seks 29. prosinca 2015.

Imaš li zbog svog partnera loš imunitet?

Zena_U_Fotelji
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bojkotiraš sve prijedloge. Izvlačiš se na bolest i gle čuda, uskoro i postaneš boležljiva. Prehladice, grlobolja, upala mjehura, nije za umrijeti, nije za bolnicu, ali stalno ti je nešto. Što se to događa, pitaju te dobronamjerne prijateljice. Nema te šminke koja može sakriti tvoje podočnjake. A prijateljica ti, onako diskretno zapjeva stari šlager: 'Opet si plakala'

Neizgovorena pitanja, neupućene primjedbe, trpljenje radi mira u kući česta su ponašanja koja su dugoročno gledano loša za vezu ili brak. Stalno prigovaranje ne samo zbog svake sitnice nego i preventivno u stilu: znam ja da ćeš ti opet, pazi da ne napraviš glupost kao prošli put i slično, vrlo su loša, ako je cilj razvijanje ili barem održavanje veze.

Ljepše ti je na poslu nego kod kuće

Zapušteni problemi koji se ne rješavaju na asertivan način – uporno, odlučno i strpljivo borim se za svoj stav - bez da agresivno gnjavim ili pokorno tugujem – truju vezu. Oprosti odmah, našali se, raspravi mirno i kreni dalje bez vraćanja na staro! Ako tako ne radiš, počinješ venuti. Kreativnost se smanjuje, ljepše ti je na poslu nego doma; ne da ti se ići kod njegovih/njezinih prijatelja ili rodbine. Bojkotiraš sve prijedloge. Izvlačiš se na bolest. I gle čuda, uskoro i postaneš boležljiva.

Prehladice, grlobolja, upala mjehura… nije za umrijeti , nije za bolnicu , ali stalno ti je nešto. Što se to događa pitaju te dobronamjerne prijateljice. Nema te šminke koja može sakriti tvoje podočnjake. Ili samo zapjevuše, onako diskretno stari šlager: "Opet si plakala".  "Ma ništa mi nije. Samo puno radim", braniš se jedno vrijeme. Ali i kad te tvoja dobra liječnica pita što se događa, moraš kapitulirati, tražiš šire pretrage, uzroke pobolijevanja i kad vidiš da žarište nije u tijelu nego u duhu – vrijeme je da nešto napraviš u vezi koja te čini nezadovoljnom.

Jedna je istina, a ostalo su izgovori

Boriš se i objašnjavaš sebi da svi imaju neku manu, koju samo bolje ili lošije prekrivaju. Zatim razmišljaš koliko su vam prijateljske, obiteljske, a ponekad i poslovne veze već isprepletene. A tvoj imunitet je sve slabiji i sve teže donosiš odluke. Nego, je li tvoj partner krivac za tvoj loš imunitet? Nije. Nikad nije onaj drugi krivac? Kriv je samo onaj tko ne zna ni popraviti, ni prihvatiti, a ni pobjeći glavom bez obzira.

Pročitaj još kolumni psihologinje Ljubice Uvodić Vranić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.