Psiha i seks Seks i veze 23. siječnja 2017.

Eksperiment: Postigla je orgazam bez fizičke stimulacije

Seks_Orgazam
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mozak je najmoćniji seksualni organ. Koliko god zvučalo čudno orgazam više ovisi o tome što se događa u tvom mozgu, negu u tijelu. Fiziologija je naravno bitna, ali mozak odrađuje puno više posla nego što se misli, ukratko moglo bi se reći da seks počinje i završava u mozgu.

U trenutku kad nastupi orgazam cijelo tijelo se prokrvi, nestanu misli i nastupi osjećaj blaženstva. Stanje orgazma doslovno se može opisati kao gubitak samog sebe, nestaju tjeskoba i strahovi i nastupa stanje slično transu. Orgazam je zapravo  puno intenzivnije iskustvo za mozak nego za tijelo.

Muškarci ne mogu doživjeti mentalni orgazam?

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku među kazališnim glumcima bilo je puno oboljelih od AIDS-a. Seksologinja Barbara Carrellas odlučila je pomoći oboljelima i radila je radionice na kojima je polaznike podučavala da dožive orgazam bez fizičkog kontakta i fizičke stimulacije. Jako ju je pogađala što je gledala bliske osobe kako umiru i to ju  je potaklo da istružuje drugačije oblike seksualnosti. Carrellas je i osbno sudjelovala u istraživanju na Sveučilištu Rugers gdje su je prikljulili na CT uređaj, a ona se mislima dovela do orgazma, zaključili su da dijelovi mozga koji su najaktivniji tijekom orgazma zasvijetle kad osoba doživi klimaks. Taj pokus je bio dokaz da je moguće doživjeti orgazam bez fizičke stimulacije tijela. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako bi se doživio mentalni orgazam potrebno je proći slične faze kao u meditaciji, potrebno je puno dubokog disanja i jake koncentracije. Prema istraživanju mentalni orgazam mogu doživjeti samo žene, kod muškaraca nije došlo do istih rezultata. Također se smatra da je ženski orgazam snažniji od muškog, odnosno da duže traje. Ženski orgazam traje oko 20 sekundi, a muški 10. Ali ako se zanemare navedene razlike učinak koji orgazam ima za mozak isti je i za muškarce i žene.

Mozak, najvažniji seksualni organ

Kad se sve uzme u obzir nije ni čudno što mnoge osobe ne mogu doživjeti orgazam. Tako pojedinci koji se boje gubitka kontrole ,teško postižu orgazam jer ne uspjevaju "isključiti" dio mozga odgovoran za kontrolu straha i potištnosti. Psiholozi smatraju da mozak, odnosno svi misaoni procesi koji se odvijaju u njemu imaju golem utjecaj na postizanje orgazma te da je mozak najvažniji seksualni organ.

Devet razloga zbog kojih izostaje orgazam

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.