Psiha i seks 29. ožujka 2016.

Društvene mreže uzrokuju depresiju

Depresija_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Depression and Anxiety potvrdilo je rezultate nekoliko ranije objavljenih istraživanja. Primjerice, jedno je istraživanje iz 2015. godine pokazalo kako društvene mreže mogu uzrokovati tjeskobu i depresiju te dovesti do poremećaja spavanja, zbog čega se problem produbljuje

Također, rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Preventive Medicine početkom ove godine doveli su u vezu korištenje društvenih mreža i poremećaj spavanja.

Veza između depresije i društvenih mreža sigurna, ali joj se ne zna razlog

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 1800 ispitanika dobi između 19 i 32 godine koji su za potrebe studije ispunili anketu o učestalosti korištenja 11 najpopularnijih društvenih mreža. Ispitanici su prosječno koristili društvene mreže 61 minutu dnevno, a na tjednoj bazi su svoj korisnički račun pregledali prosječno 30 puta. Čak je četvrtina ispitanika imala visoki indikator depresije.

Također, ispitanici koji su češće provjeravali svoje korisničke profile, imali su 2,7 puta veću šansu da pate od depresije u usporedbi s ispitanicima koji su najrjeđe provjeravali svoje profile. Na rizik od depresije utjecalo je i ukupno vrijeme provedeno na društvenim mrežama te je zabilježeno kako su ispitanici koji su najviše slobodnog vremena trošili na društvenim mrežama, imali 1,7 puta veću šansu da pate od depresije. Za sada se još uvijek traga za odgovorom što točno uzrokuje depresiju prilikom korištenja društvenih mreža. Procjenjuje se kako će do 2030. godine u razvijenim zemljama, depresija biti glavni uzrok invalidnosti i radne nesposobnosti stoga je imperativ otkriti potencijalne uzročnike ovog problema.

Izvor: Depression and Anxiety

Selfie, samo trend ili poremećaj osobnosti, pročitaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.