Psiha i seks 19. srpnja 2010.

Deset predznaka razvoda braka

Razvod_Dijete
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudi se sve rjeđe vjenčaju, a sve češće rastaju. Ako te pomisao na razvod uznemiruje, nastoj na vrijeme prepoznati izdajničke signale da tvoj brak neće funkcionirati. Možda ti to uspije čak i prije sklapanja braka, čime ćeš uštedjeti mnogo živaca, iako ćeš u tom slučaju teže doći do dijela partnerove imovine, ako ti je to uopće bio cilj

Istraživanja pokazuju da trajnost braka ovisi o suglasnosti partnera oko pitanja pušenja, o njihovoj inteligenciji, o zdravstvenom stanju i bračnom statusu roditelja bračnih drugova.

Otkrivamo ti deset ne sasvim očekivanih faktora koji utječu na stabilnost bračnih veza:

 1. Ako se ti i partner svađate oko novca jednom tjedno ili češće, izgledi za razvod su 30 posto veći nego ako se oko tog pitanja prepirete rjeđe. Nesuglasice oko novca ubijaju brakove.
 2. Ako je samo jedan bračni drug pušač, rizik od razvoda je za 75 do 90 posto viši nego kod partnera koji oboje puše. Razlike u pristupu pušenju očito su teško premostive za bračne partnere.
 3. Bračni par koji ima kćer ima za 5 posto veću opasnost od razvoda. Navodno je to posljedica smanjenog očevog angažmana. Očevi se jače posvećuju obitelji imaju li samo mušku djecu.
 4. Imaju li bračni partneri blizance, brak im je nestabilniji nego kod roditelja koji imaju jednak broj djece rođene u različitim terminima. Bit će da briga za više male djece u isto vrijeme jako iscrpljuje.
 5. Ako je supruga za dvije ili više godina starija od muža, opasnost od razvoda je za 53 posto veća nego ako je muž maksimalno jednu godinu mlađi ili do tri godine stariji.
 6. Inteligencija je povezana sa stabilnošću braka. Ako bar jedan partner ima IQ ispod 100, izgledi za razvod tog braka su 50 posto veći nego ako oba partnera imaju IQ iznad 100. Oni čiji je IQ od 130 naviše imaju samo 9 posto izgleda za razvod u prvih pet godina braka, a oni kojima je IQ 100 čak triput više!
 7. Žene koje su prije braka živjele s više muškaraca sklonije su razvodu za 40 posto od žena kojima je muž prvi muškarac s kojim zajednički žive.
 8. Ima li supruga rak maternice, rizik od razvoda je za 40 posto veći od prosjeka, a ako suprug boluje od raka prostate, opasnost od razvoda iznad prosjeka je za 20 posto. Radi se o tome da ove bolesti škode seksualnom životu.
 9. Ako su tvoji ili partnerovi roditelji razvedeni, i tvoji su izgledi za razvod za 40 posto veći nego ako nisu razvedeni. Još se crnije piše tvom braku ako su ti se roditelji ponovno vjenčali (s nekim drugim) nakon razvoda. Znanstvenici ovaj paradoks nisu objasnili.
 10. Homoseksualni brakovi su krhkiji od heteroseksualnih, prema statistikama iz SAD-a, gdje su takvi brakovi dopušteni. To bi mogla biti posljedica većeg društvenog pritiska s kojima se suočavaju istospolni partneri.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Divljakusa
   Divljakusa

   cak svadanje oko novca mozda i ni toliko,ali različiti stupanj inteligencije uvelike prestavlja problem.

  • Default avatar -
   Mortisha

   Ma samo dva bi mogla uzeti pod okolonosti koje mogu dovesti do razvoda braka; često svađanje oko novaca i različiti stupanj inteligencije. A i to ne mora nužno biti točno, ali...

  • Avatar Divljakusa
   Divljakusa

   Sranje,ne virujem u ovo!

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.