Psiha i seks 17. siječnja 2022.

Danas je najdepresivniji dan u godini, ali samo za "žrtve" marketinga

Najdepresivniji dan u godini
Foto: shutterstock Treći ponedjeljak u siječnju obilježava "Plavi ponedjeljak", najdepresivniji dan u godini.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najdepresivniji dan u godini obično pada treći ponedjeljak svake nove godine, a ove godine to je upravo na današnji dan, 17. siječnja.

Treći ponedjeljak u siječnju obilježava "Plavi ponedjeljak", najdepresivniji dan u godini. To je dan kada najviše možeš osjećati financijski pritisak, kada je vrijeme najgore, a višak kilograma koje si možda stekla tijekom blagdana pokazuju se da je teže provesti novogodišnje odluke nego što si to očekivala.

Je li "Plavi ponedjeljak" stvaran?

Unatoč širokom prihvaćanju u javnosti, nema znanstvenih dokaza koji bi sugerirali da je treći ponedjeljak u godini više ili manje depresivan od bilo kojeg drugog dana. Zapravo, nastanak ove ideje obavijeno je kontroverzama, a unatoč tome što obično pada na treći ponedjeljak u godini, neki navode da taj dan često pada na drugi ili četvrti ponedjeljak u siječnju prenosi Glasgowworld.com. 

Porijeklo "Plavog ponedjeljka"

Nema potrebe za panikom jer zapravo ne bi trebala očekivati da ćeš se, danas, 17. siječnja 2022. osjećati nekako potišteno ili depresivno.

Ideju o Plavom ponedjeljku prvi je skovao 2004. psiholog Cliff Arnall. Arnall je osmislio neznanstvenu "formulu" za računanje siječanjskog najdepresivnijeg dana kada je naručio Sky Travel, koji je tu frazu uključio u priopćenje za tisak u kojem se promoviraju zimski poslovi turističke tvrtke. 

"Prvo su me zamolili da smislim što sam mislio da je najbolji dan za rezerviranje ljetnog odmora, ali kada sam počeo razmišljati o motivima za rezervaciju odmora, razmišljajući o onome što su tisuće rekli tijekom radionica upravljanja stresom ili sreće, postojali su ti čimbenici koji su ukazali na to da je treći ponedjeljak u siječnju posebno depresivan" rekao je Arnall za Telegraph.co.uk.

Jedan od Arnallovih sveučilišnih kolega, dr. Dean Burnett da je ovaj koncept znanstveno besmislen i potencijalno štetan. "Dugi niz godina se to u medijima prenosi kao da je to utvrđena činjenica. Pretpostavljam da je puno toga posljedica činjenice da mediji u mirnije blagdansko doba nemjau o čemu izvještavati, pogotovo nekoliko tjedana nakon Božić, a također predstavlja prilično jasan koncept prilagođen naslovima za one koji moraju ispuniti svoje portale," rekao je Burnett za Newsweek.com.

Plavi ponedjeljak ukazuje na stvarne probleme

Iako je Plavi ponedjeljak znastveno opovrgnut, ne treba ga miješati sa sličnim, ali vrlo stvarnim problemima vezanim uz mentalno zdravlje. Postoji stanje poznato kao sezonski afektivni poremećaj, oblik depresije koji se može manifestirati u određenim godišnjim dobima. I bez obzira na doba godine, puno se ljudi može osjećati potišteno ili depresivno, a najkonstruktivniji korak je potražiti pomoć. 

Možda te zanima... Tužan ponedjeljak, zimska depresija i gubitak nade - imamo rješenje! Zdravlje

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.