Psiha i seks Moje emocije 23. siječnja 2017.

Čajem, vježbanjem, meditacijom i 'šumskom' kupkom protiv tjeskobe

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anksioznost ili tjeskoba je neugodna emocija koja može utjecati na um i tijelo. Često se anksioznost javlja pri strahu od određenih događaja, osoba, donošenja odluka i drugih stresnih situacija. Ako ti se teško nostiti sa stresom, strahovima i brigama, pročitaj kako popraviti raspoloženje.

Prirodni sastojci za prevladavanje tjeskobe

  • Popij šalicu čaja od kamilice. Neki sastojci kamilice vežu se za iste receptore kao i valij, zato kamilica djeluje umirujuće. Zeleni čaj može te umiriti zahvaljujući L-teaninu. 
  • Hmelj sadrži umirujuće sastojke, ali to ne znači da će vas smiriti pivo. Ovi sastojci se nalaze u eteričnim uljima biljke, pa je uputno hmelj koristiti u aromaterapiji. 
  • Valerijana se koristi kao umirujuće sredstvo u tabletama, ali i u tinkturama, zajedno s kamilicom, hmeljem i drugim biljkama umirujućeg svojstva.
  • Matičnjak se uzima u kapsulama, kao tinktura ili čaj, a odavno je poznat kao biljka s umirujućim djelovanjem.
  • Passiflora (Kristova kruna) biljka je umirujućeg djelovanja. Često se koristi za liječenje nesanice i nikako se ne bi smjela uzimati dulje od mjesec dana.
  • Lavanda je izvrsna biljka koja tjera tjeskobu zahvaljujući jakom smirujućem mirisu. Zahvaljujući ugodnom mirisu njezino eterično ulje vrlo često se koristi u aromaterapiji za smirenje.

Miris koji će ti pomoći završiti važan zadatak i otjerati stres na poslu

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vježbanjem i pravilnom tehnikom disanja riješi se tjeskobe i depresije

Kada te sljedeći put pritisnu problemi, rješenje bi mogla pronaći u fitnessu ili trčanju. Važno je da aktivnost traje barem pola sata. Nakon toga osjećat ćeš olakšanje i veću spremnost za suočavanje s problemima.

Tehnike disanja

Postoji više tehnika disanja i opuštanja koje možeš koristiti da kako bi se riješila uznemirenost i zabrinutost. Jedna od njih je i takozvana 4 - 7- 8 tehnika koja se temelji na spoznaji da ne možeš biti zabrinuta i disati duboko u isto vrijeme. Izvodi se na ovaj način: potpuno izdahni i udiši brojeći do 4 – zadrži dah brojeći do 7 – i izdiši polako brojeći do 8.

Meditacija je osobito učinkovita u prevenciji ovakvih stanja. Ljudi koji redovito meditiraju bolje se nose sa stresom i zabrinutošću.

Kako naučiti meditirati? Uz ove savjete savladaj umijeće meditacije!

Meditacija Alergij2E | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uravnotežena prehrana i šetnja šumom

Zabrinutost i uznemirenost često se javljaju kada pada razina šećera u krvi. Uravnotežena prehrana na duge staze smanjit će tvoju ranjivost i bit ćeš manje osjetljiva na probleme. U psihofizičkoj ravnoteži osobito su važne omega-3 masne kiseline.

Ako ne jedeš ovu hranu, postoji veća šansa da ćeš biti depresivna

Zimi posjeti saunu ili parnu kupelj, a ljeti se sunčaj. Toplina, osim što opušta tijelo i oslobađa ga toksina, mijenja i put neurotransmitera koji kontroliraju raspoloženje. Prošeći šumom, Japanci ovo zovu Shinrin-yoku, ili “šumska kupka”. Pokazalo se da dvadesetak minuta lagane šetnje šumom snižava razinu hormona stresa neusporedivo bolje nego šetnja u gradu.

Aromaterapija protiv bezvoljnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.