Psiha i seks 18. veljače 2016.

3 razloga zašto je dobro biti tjeskoban

Zabrinuta
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anksioznost je normalna i zdrava reakcija. Svatko je doživljava u opasnim ili zabrinjavajućim situacijama. Kad je osoba anksiozna svi procesi u tijelu se ubrzaju što omogućava brzu reakciju u teškim situacijama. Sportaš koji nije motiviran za utakmicu ili student koji ne osjeća tremu pred ispit ne može očekivati da će dati najbolje od sebe

Anksioznost postaje problem kad se pojavi u vrijeme kad ne postoji stvarna opasnost ili kad se nastavlja dugo nakon što je stresna situacija prošla. Anksioznost je normalna reakcija i ne možeš je potpuno izbrisati iz svoga života, ali ju možeš naučiti kontrolirati. Neki ljudi imaju urođenu sposobnost da se dobro nose sa stresnim situacijama. Drugi su manje tolerantni i veća je vjerojatnost da će reagirati anksiozno. Ako si jedna od njih neka te ova tri navoda utješe:

Spremniji su na loša iznenađenja

Iz tvoje navike da zbog pretjerane brige unaprijed prolaziš kroz sve moguće scenarije koji bi mogli upropastiti sutrašnji sastanak na poslu, partiju badmintona s društvom ili odlazak na proslavu godišnjice mature, ipak može proizaći i nešto korisno. Naime, istraživanje provedeno među studentima prava u Kaliforniji koji su čekali rezultate ispita pokazalo je da su oni studenti koji su bili tjeskobni i očekivali najgore moguće rezultate, imali puno pozitivniju reakciju kad su pali ispit kao i da su pokazali više radosti kad su prošli ispit u usporedbi sa studentima koji nisu pokazivali znakove tjeskobe dok su čekali rezultate ispita. Znanstvenici su ovakav stav nazvali obrambeni pesimizam i proglasili ga pozitivnim. Obrazložili su da se čovjek lakše nosi s lošim događajem, ako je na neki način pripremljen na njega.

Pročitaj više o poznatim Hrvaticama i depresiji.

Pametniji su

Ako je neznanje blaženstvo, onda znanje podrazumijeva bol. Istraživanje na uzorku od 100 studenata, također provedeno u Kaliforniji pokazalo je da su oni studenti koji su bili skloniji brizi i tjeskobi imali i bolje rezultate na testovima inteligencije. Zabrinute osobe naprosto više analiziraju i povezuju prošle i sadašnje događaje i na temelju njih pokušavaju predvidjeti što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Veća analitičnost upućuje i na veću sklonost učenju tako da eto još jedne prednosti koja proizlazi iz potištenosti.

Prije prepoznaju opasnost

Um anksioznih osoba je poput tjelesnog čuvara, jer vrlo brzo registrira negativne osjećaje na licima drugih osoba što ih čini spremnijim na djelovanje, ako bude potrebno. Osobe koje nisu anksiozne sporije registriraju tuđe emocije, što ih dovodi u veću opasnost od potencijalno opasnih osoba.

Informiraj se o depresiji i kako izaći iz nje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.