Psiha i seks Moje emocije 21. siječnja 2019.

8 seksualnih faza kroz koje prolaze svi parovi

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Seks i strast, kao i sve drugo, tijekom života ima svoje uspone i padove. Zapravo, mijenjaju se ljudi, a s njima i navike. Seksualni život partnera koji su u braku ili dugoj vezi prolazi kroz osam različitih faza.

Početni zanos i požudu teško je uvijek održati, ali je moguće ako se u to ulaže dosta truda, ističu britanski seksolozi.

6 seksualnih problema za koje stručnjaci tvrde da nisu zabrinjavajući

1. faza: opsjednutost, požuda i strast

Prvu fazu prati euforija, opijenost partnerom. Strast maksimalno dolazi do izražaja. Mozak tada proizvodi velike količine hormona sreće, (serotonin i dopamin) a to tijelu daje eksploziju energije. Parovi tu energiju najčešće koriste za valjanje po krevetu. Seks se tada često upražnjava jer su partneri nezasitni.

2. faza: duga maženja i duge predigre

Nakon početne faze stalnog seksa, požuda se polako smanjuje i nastupa faza maženja. Tada su predigre nešto duže nego u prvoj fazi. Mnogo je važniji osjećaj sigurnosti od brzog seksa na stražnjem sjedištu ili u hodniku dok se spremate za posao. U ovoj fazi, kada polako prolazi slijepa zaljubljenost, može se naslutiti kakav će vam biti seksualni život ubuduće, piše Daily Mail.

3. faza: igre moći

U ovoj fazi odvijaju se borbe za moć, odnosno odlučuje se tko će ubuduće biti šef u vezi/krevetu. Svađe mogu biti intenzivne i oštre, a seks se koristi kao oružje. Partneri tada koriste seks kako bi nešto postigli ili ga čak uskraćuju partneru kako bi ostvarili svoje ciljeve.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. faza: “koketiranje” s drugima

U ovoj fazi oba partnera polako shvaćaju da postoje i drugi ljudi oko njih. Tada počinju tražiti ispunjenje svojih potreba koje partner ne može Ili još nije zadovoljio. Rijetko kad se dogodi da oba partnera u isto vrijeme prolaze kroz ovu fazu pa je teško iz nje izaći nepovrijeđen. Naravno, sve se to odražava i na seksualni život pa parovi sve više uočavaju međusobne različitosti. To je ujedno i prilika da isprobavaju nove stvari, a i malo ljubomore može začiniti vruće igrice u krevetu.

5. faza: prioritet su djeca

Neki ovu fazu nazivaju fazom roditeljstva kad se partneri navikavaju na nove živote uloge – uloge roditelja. Neispavanost zbog obaveza u vezi sa djecom odražava se i na kvalitetan seks te je u ovom periodu najmanje seksualnog uzbuđenja među partnerima. Najbolje prolaze oni koji su svjesni ove faze pa se prilagode.

6. faza: seks je rutina

Ljubavna veza ili brak bez obzira na to da li imate djecu ili ne, prelazi iz “zabavne” u “funkcionalnu”. Zajedno ste izgradili tim koji odlično funkcionira, ali partnera u ovoj fazi više povezujete sa sigurnošću nego sa požudom. Seks je rutinski, a strast i kreativnost gotovo da su iščeznuli. Teško je prebroditi ovu fazu a ona obično počinje u 11. godini veze ili braka. Interesantno je to da upravo toliko u zapadnom svijetu u prosjeku traje brak.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

7. faza: starite zajedno

U ovoj fazi se parovi najčešće suočavaju s odlaskom djece iz roditeljskog doma, ali im je to istovremeno prilika da se posvete jedno drugom. Seks više nije tako česta pojava kao prije, ali je zato kvaliteta na zavidnom nivou. U ovoj fazi parovi su usredotočeni na vlastiti užitak.

8. faza: ponovo zaljubljeni

Neki su skloni reći da je ovo najslađa faza seksualnog života. Sve već znate, sve ste već prošli, a ponovnu zaljubljenost osjećate na kraju sedme i početkom osme decenije života. Ovu fazu krasi uživanje, povezivanje, nježnost i bezbroj poljubaca u prolazu.

Razlika između „frajera za seks” i „muškarca za život”

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.