Psiha i seks Moje emocije 21. listopada 2020.

50 lekcija za teške životne trenutke

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

„Bog nikad ne trepće“ autorice Regine Brett, knjiga je puna korisnih životnih savjeta za svaku krizu u kojoj se pronađeš.

Svi se ponekad izgubimo. Život se sastoji od sretnih, manje sretnih i nesretnih trenutaka. Kada je sve u redu, lako je misliti da će takvim i ostati, no neke neugodne situacije ne možemo izbjeći koliko god nas sreća služila jer je to sastavni dio ljudske egzistencije. Dobro je znati da je sve prolazno, a knjige poput ovog novog bestselera upozoravaju nas na to.

Regina Brett američka je spisateljica, novinarka i radijska voditeljica koja je objavila više od 2500 novinskih članaka i bila dvaput finalistica Pulitzerove nagrade. Sada imamo prilike pročitati njezinu prvu knjigu na hrvatskom jeziku „Bog nikada ne trepće“ koja je bestseler u mnogim zemljama svijeta.

Kada je navršila pedeset godina, Regina Brett objavila je knjigu o 50 lekcija kojima ju je njen život naučio. Pisala je o svemu što je naučila kada je postala samohrana majka, kada je tražila ljubav na pogrešnim mjestima, radila na svojem odnosu s Bogom, borila se s rakom i sklapala mir s teškim djetinjstvom. Ukratko, radi se o osobi koja je prošla doista sve, a njezini savjeti rijedak su dar iskustva i mudrosti.

 | Author:

Svaki savjet, napisan u obliku pristupačne „lekcije“ jednostavno je i jasno napisan, ali time je njegova emocionalna rezonanca jača jer zaobilazi filozofiranje i pogađa ravno u suštinu. Te lekcije ne sastoje se samo od autoričina uvida nego koriste i žive primjere osoba koje su ih koristile (i time dobile) ili ih nisu koristile (te time mnogo izgubile). Knjiga je prepuna životnih priča i sudbina unesenih u nekoliko redaka teksta – srž je dobro istaknuta, a stvarni primjeri ne daju nam da pobjegnemo u maštu.

Ovo nije knjiga koja vam govori kako biti uspješnijima u životu iako će i tome poslužiti. Regina ide puno dublje; njezine riječi pronalaze put ravno u dušu dok istovremeno nude realističnu utjehu podržanu mudrošću a ne pukom fantazijom. Njezine su lekcije cjelovite i slojevite te zato životne.

Za kraj ćemo navesti neke od lekcija koje ćete pronaći u ovih tristo stranica: „Nije vaša stvar to što drugi misle o vama“; „Dobro se pripremite, a potom prepustite“; „Kada je u pitanju ono što volite, ne prihvaćajte odgovor 'ne'“; „Život je previše kratak da biste se sažalijevali“; „Sve se može promijeniti u tren oka“; „Ne uspoređujte svoj život sa životima drugih“. Iz njihovih naslova jasno je o čemu govore, ali iskrenost i dubina autoričina pisanja dodaje kvalitetu bezvremenosti i neposrednosti koja se rijetko nalazi u modernih autora. (Poetika, 129,00 kn)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.