Psiha i seks 28. travnja 2021.

5 znakova da si nedostajala svojoj mački dok te nije bilo kod kuće

mačka nedostajanje vlasnika
Foto: Guliver/Shutterstock Neke mačke osjećaju tjeskobu kad su njihovi vlasnici odsutni
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za sve one koji imaju osjećaj krivice kada svoje dlakave prijatelje na nekoliko sati ostave kod kuće, jedno je glavno pitanje - nedostaju li svojim ljubimcima, u ovom slučaju mačkama? Evo na koje znakove trebaš obratiti pozornost kako bi saznala odgovor na njega.

Ne možemo govoriti u ime svake mačke na svijetu, ali poprilično smo sigurni da mačkama zaista ponekad nedostaju njihovi vlasnici. Istraživanje je podijelilo stručnjake po tom pitanju. Neke su studije pokazale da je istina, da mačke osjećaju tjeskobu zbog razdvajanja, dok druge studije podupiru suprotan stav.

Studija iz 2015. godine provedena na Sveučilištu u Lincolnu donosi nam ovaj zaključak: mačke ne trebaju ljude da bi se osjećale zaštićenima kao što je to potrebno psima. Studija tvrdi da su mačke, iako još uvijek nježne životinje i sposobne stvoriti duboke odnose između čovjeka i ljubimca, u konačnici autonomna bića. Ukratko - mačke nas ne trebaju da bi preživjele. I one su potpuno svjesne ove činjenice.

Možda te zanima... Duhovne životinje: Kako mačke odabiru vlasnike? Psiha i seks

No, to ne znači da sa svojom mačkom ti ne možeš razviti posebnu vezu. One su umiljata stvorenja, samo se razlikuju u svojim potrebama za ljudskom pažnjom. Neke mačke uživaju u samotnom vremenu, dok druge više vole stalno društvo svoje ljudske obitelji. Dakle, porota još uvijek vijeća po tom pitanju. No, studija iz 2015. svejedno navodi nekoliko znakova koji ti mogu odati odgovor na pitanje koliko si nedostajala svojoj mački.

Dodatno mijaukanje i istezanje kad se vratiš kući

Studija objavljena u PLOS-u primijetila je kako se mačke ponašaju kad ostanu na kratko same, otprilike 30 minuta te kako se ponašaju kad ostanu same na nekoliko sati. Kako navode, mačke koje su ostale same duže su reagirale pojačanim mjaukanjem i istezanjem kad su ponovno vidjele svoje vlasnike. Prema toj studiji, ovo ponašanje sugerira da je tvoja mačka sretna kad se vratiš kući.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Snažna želja za maženjem

Mačji izraz naklonosti suptilniji je od psećeg, zato obrati pažnju na njega. Ako je tvoja mačka trajno vezana uz tebe, prati te iz sobe u sobu i trlja se o tvoje noge, to je njezin način da kaže: "Volim te, nedostajao si mi, obrati pažnju na mene!"

Možda te zanima... 2 nužne stvari za sretan život svake kućne mačke Eko

Uznemirenost 

Ako primijetiš promjenu u stavu ili ponašanju svoje mačke. Možda nije onako fina kao nekada ili je možda razvila neko drugačije ponašanje, uznemireno ponašanje ili naviku posebnog mjaukanja koje zvuči kao plakanje? Neke od tih negativnih reakcija pripisuju se tjeskobi zbog odvajanja.

Destruktivno ponašanje

Mačka koja je pod stresom može stvoriti gadnu naviku destrukcije stvari, pogotovo ako joj je dosadno. Neke će usamljene mačke ponekad praviti nered dok te nema, to ponekad rade i razigrane mačke ili mali mačići, ali uznemirena mačka otići će korak dalje. Iako je naučena na svoju kutiju s pijeskom ona će urinirati na drugim mjestima, pogotovo onima na kojima ti često provodiš vrijeme te će se obazirati na destrukciju stvari koje ti najviše koristiš kako bi ti dala do znanja da joj nedostaješ.

Tjelesna bol ili bolest

U nekim ekstremnim slučajevima, ljudi su izvijestili da se njihova mačka tjelesno razboljela dok su bili odsutni. Čak i kad je mački poznata osoba došla provjeriti ju, loše stanje je trajalo, a neka istraživanja smatraju da to sugerira kako joj nedostaje vlasnik, prenosi Rover.

Možda te zanima... Osam supermoći koje imaju psi Eko Možda te zanima... 10 pasmina mačaka koje očaravaju svojim izgledom Psiha i seks
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeUslugazajma

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.