Eko 16. veljače 2021.

2 nužne stvari za sretan život svake kućne mačke

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su se pozabavili pitanjem zašto kućne mačke koje dobivaju hranu u zdjelici imaju i dalje potrebu loviti divlje životinje. Proveli su istraživanje na 300 mačaka uključujući i kontrolnu skupinu.

Zahvaljujući tome što ih se hrani, mačke su na pragove odložile trećinu manje leševa miševa i ptica. U Velikoj Britaniji živi 7,5 milijuna mačaka i procjenjuje se da godišnje ubiju oko 100 milijuna životinja. Uličnih je mačaka milijardu u SAD-u i 230 milijuna u Australiji. Sisavci poput miševa, štakora i zečeva glavni su mačji plijen, a potom su na redu žabe i gušteri. Iako ih se hrani, mačke koje idu van i dalje love. Novo istraživanje otklonilo je temeljne uzroke zašto dobro uhranjene mačke i dalje love, a znanstvenici su rekli da su rezultati dobri za divlje životinje, mačke i njihove vlasnike.

Istraživanje je pokazalo da zvona na ogrlicama nisu utjecala na broj ubijenih životinja, možda zato što su mačke naučile loviti s njima. "Mačke vole uzbuđenje zbog lova", rekao je prof. Robbie McDonald sa Sveučilišta u Exeteru u Engleskoj. "Kad smo počeli od te postavke pokušali smo ih odvratit od njihove potrebe ili želje za lovom prije nego što im se ta potreba javi. Naše istraživanje pokazuje da pomoću potpuno neinvazivnih, nerestriktivnih metoda vlasnici mogu promijeniti ono što mačke same žele raditi", objasnio je McDonald za The Guardian.

Znanstvenici nisu sigurni zašto mačke koje se hrane vrhunskom mačjom hranom u kojoj svi proteini dolaze iz mesa imaju smanjenu potrebu za ubijanjem plijena, ali rekli su da mačke imaju specifične prehrambene potrebe, uključujući određene aminokiseline koje se nalaze u mesu. "Neke mačje namirnice sadrže proteine ​​iz biljnih izvora i moguće je da te namirnice ostavljaju nekim mačkama nedostatak jednog ili više mikronutrijenata, što ih tjera na lov", rekla je Martina Cecchetti sa Sveučilišta u Exeteru, koja je provela testove.

Možda te zanima... Kad se vratila kući, mačka je oko vrata imala poruku Eko

"Međutim, proizvodnja mesa postavlja jasna klimatska i ekološka pitanja, pa je jedan od naših sljedećih koraka saznati mogu li se specifični mikroelementi dodati mačjoj hrani kako bi se smanjio uzgoj mesa za hranu, odnosno kako bi mačke manje lovile divlje životinje", objasnila je Cecchetti.

Studija objavljena u časopisu Current Biology pratila je više od 300 mačaka prije i nakon promjene hrane ili uvođenja vremena za igru, a uključivala je i kontrolnu skupinu. Igra je trajala pet do 10 minuta, prosječna dužina lova, a uključivali su vlasnike koji su premještali igračku od perja na uzici i štapiću kako bi mačke mogle vrebati, juriti i nabacivati ​​se. Vlasnici su mačkama davali igračke s kojima se mogu igrati nakon svakog simuliranog lova, oponašajući pravo ubijanje. Igranje je smanjilo broj ubojstava sisavaca, ali ne i ubijanje ptica. To je možda zato što je vrijeme igranja često bilo navečer, blizu noćnog vremena kada mačke love miševe i štakore, rekli su znanstvenici. Lov na ptice odvija se obično ujutro. Mačja hrana bogata mesom smanjila je lov na sisavce i ptice.

Možda te zanima... Mačke glume učenike ovoj šarmantnoj učiteljici Eko

Druga mjera, stavljanje mačkama jarko obojenih ogrlica, smanjila je ubojstva ptica za 42 %, ali nije imala utjecaja na ubijanja sisavaca, opet moguće jer se potonji lov odvijaju u mraku. Istraživači još uvijek ne znaju bi li više vremena za igru ​​dodatno smanjilo lov ili bi se efekti davanja mesnate hrane i igranja zbrajali, ali oni žele provesti daljnja istraživanja. Tri četvrtine vlasnika reklo je da će se nastaviti igrati sa svojim ljubimcima nakon završetka studije, ali samo trećina rekla je da će se držati skuplje premium hrane.

Lisa George iz Helstona u Cornwallu vlasnica je trogodišnje mačke Minnie koja je sudjelovala u istraživanju. "Minnie voli loviti", rekla je. „Imali smo ptice u spavaćoj sobi, štakore u kanti za otpad i zečeve u garaži. Kad je promijenila hranu (marka hrane supermarketa), gotovo uopće nije lovila. "George Bradley, iz dobrotvorne organizacije SongBird Survival, koja je financirala istraživanje, rekao je: "Studija pokazuje da vlasnici mačaka, poput mene mogu poduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako bi zaista poboljšali zdravlje i sreću svojih ljubimaca, kao i učiniti uslugu divljim životinjama. Populacije ptica pjevačica poput vrabaca i planinske sive sjenice prepolovila se u Velikoj Britaniji tijekom posljednjih 50 godina."

Možda te zanima... Mačak skočio vlasnici u zagrljaj nakon 536 dana, koliko je bio izgubljen Eko

Studija je obuhvatila samo mačke za koje se zna da love. "Vjerojatno manjina mačaka ubija", rekao je McDonald i dodao: "Ali to ne smanjuje značaj toga jer imamo tako veliku populaciju mačaka. Gustoća mačaka u stambenim naseljima značajno je veća od populacije prirodnih grabežljivaca. "

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.