Psiha i seks 01. lipnja 2022.

4 načina na koje žene kontroliraju muškarce bez da oni to znaju

Foto: shutterstock Žena koja kontrolira svog muškarca radi to na suptilan način
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako osoba osjeća da joj nešto nedostaje, počinje osjećati strah i zbog toga želi kontrolirati sve i svakoga. Iako ne kontroliraju sve žene, ova četiri načina mogu ukazati da suptilno kontroliraš muškarca bez da on to zna.

Žene su izvrsne u obavljanju stvari, a jedan od najučinkovitijih načina na koje su naučile ostvarivati ciljeve je manipuliranje muškarcima kako bi dobile ono što žele. To je vještina koju su morale naučiti jer su stoljećima bile marginalizirane i zanemarene u kulturi u kojoj dominiraju muškarci. Zapravo, toliko su vješte u tome da muškarci u većini slučajeva uopće ne shvaćaju što žene rade. To je moćna sposobnost, ona koju žene moraju pažljivo koristiti, osobito kada su u vezi. Žene najčešće kontroliraju svoje partnere jer im nešto nedostaje u stvarnom životu.

Stručnjakinja za odnose Christy Whitman smatra da unutarnji svijet poput misli, osjećaja, uvjerenja utječe na vanjski u koji pripadaju iskustva i okolnosti. Ako osoba osjeća da joj nešto nedostaje, počinje osjećati strah i zbog toga želi kontrolirati sve i svakoga. Iako ne kontroliraju sve žene, ova četiri načina mogu ukazati da suptilno kontroliraš muškarca bez da on to zna.

Neke žene kontroliraju muškarce tretirajući ih kao djecu

Muškarci se ponekad ponašaju kao djeca, ali to ne znači da bi žene trebale poticati to ponašanje tako što će im laskati. Ako se žena ponaša prema odraslom muškarcu kao da je malo dijete, mogla bi se osjećati frustrirano, ali u stvarnosti ga pokušava prisiliti na nešto ili iznuditi ishod kakav želi. Ako žena ne može dovoljno vjerovati svom muškarcu da mu dopusti da kupi namirnice ili složi rublje, nije da on to ne može učiniti. Ona samo želi da se ti zadaci obavljaju točno onako kako ona želi.

Stoga, umjesto da ga samo prepusti samom sebi, ona preuzima odgovornost, što joj, u konačnici, donosi više posla i pojačava sumnju da muškarac ne može sam obaviti ni osnovne zadatke. Žena kontrolira situaciju, ali time sprječava da se išta poboljša ili popravi. To je začarani krug. Žene moraju shvatiti da su četiri riječi koje najviše kontroliraju "Ja ću to učiniti".

Neke žene kontroliraju muškarce šutnjom

Žene su prave majstorice u tome. Ako je muškarac frustriran i želi da žena nešto učini, on će jednostavno to reći. Možda će vikati kad želi nešto, a većina ih to radi jer im je često teško zadržati svoje unutarnje želje. Žele da njihove želje budu izražene pa ih ponekad izražavaju na najgrublji mogući način.

Žene, s druge strane, imaju drugačiji i vjerojatno mnogo učinkovitiji pristup. One samo šute, prestaju razgovarati i udalje se. Žene često opravdavaju te hladne šutnje govoreći da im je trebalo vremena da shvate stvari, ali, odbijajući se angažirati, svoje muškarce tjeraju da razmišljaju što su krivo učinili.

Te tišine mogu postati toliko neugodne da će muškarci brzo učiniti gotovo sve da ih prekinu. Odbijajući izraziti ono što žele, žene čine muškarce gotovo očajničkim da udovolje njihovim željama, pogotovo ako će to značiti da će prestati šutjeti. Ovaj način kontroliranja ne uključuje gotovo nikakav razgovor i zapanjujuće je učinkovit. 

Možda te zanima... 3 psihološke igre koje muškarac koristi za testiranje žene koju voli Psiha i seks

Neke žene kontroliraju muškarce laskanjem

Laskanje je koristan alat za kontroliranje većine ljudi, ali osobito dobro djeluje na muškarce. Laskanje vrši pritisak na dva odvojena, ali moćna aspekta muškaraca. Da su muškarci odgajani s nerealnim očekivanjem da mogu učiniti bilo što i da se muškarcima rijetko daju komplimenti. Ali žensko laskanje preplavljuje oba ta stanja podilaženjem i pohvalama.

Doduše, neki od tih komplimenata mogu biti iskreni, ali to je još uvijek oblik kontrole. Žena želi da se nešto postigne, pa svog muškarca zasipa pohvalama, dajući mu do znanja da je najbolji u tome što ona želi. To ponekad ne mora biti istina, ali laskanje je dokazan način da se muškarac natjera da radi ono što žena želi, pa zašto ga ne iskoristiti? 

Možda te zanima... 5 stvari koje muškarci rade kada im se ne sviđaš dovoljno Psiha i seks

Neke žene kontroliraju muškarce uspoređujući ih s drugim muškarcima

Ova vrsta kontrole često se koristi u odgoju djece, ali je zapravo mnogo učinkovitija kada su uključene odrasle osobe. Roditelji bi to mogli iskoristiti da osramote svog tinejdžera kako bi više pomagao u kućanskim poslovima ili imao bolje ocjene.

Odrasla verzija ovoga događa se kada je žena nezadovoljna nekim aspektom muškarca u svom životu pa otvoreno počne praviti nelaskave usporedbe između svog muškarca i drugih muškaraca u njihovim životima. Takve izjave ne samo da će osramotit njezinog muškarca i potaknuti ga da se pokrene, već također pogađa njegov ego. To nije samo jednostavno prigovaranje, već može utjecati na njegov osjećaj vlastite vrijednosti i natjerati ga da se bori protiv usporedbe.

Ova tehnika je nedvojbeno učinkovita, ali postavlja se pitanje: isplati li se manipulirati i poigravati se s egom muškarca samo da bi ga žena natjerala da primjerice izuje cipele kad dođe u kuću? Jer kontrola nije uvijek dobra stvar. Žene moraju shvatiti da s velikom moći dolazi i velika odgovornost i, kada je moguće, trebaju pokušati biti otvorene i izravne sa svojim muškarcima. Moraju ih tretirati kao ravnopravne partnere i provjeriti mogu li doći do kompromisa kako bi od njih dobile ono što žele.

Možda te zanima... Tajne žena koje muškarci vole iskreno i dugo i nikad ih ne zaboravljaju Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.