Psiha i seks 21. studenoga 2022.

3 stvari po kojima te drugi prosuđuju kada stvaraju prvi dojam

Foto: shutterstock Prema mišljenju bioantropologije, tri stvari ljudi primijete prvo kod upoznavanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Misliš da drugi na tebi prvo primijete frizuru ili oči? Antropologinja se s time ne slaže

Ljudski mozak napravljen je tako da u trenu može stvoriti mišljene o nečemu ili nekomu. Ta nas je sposobnost održala kao vrstu kroz tisuće godina jer nam je pomogla da na vrijeme prepoznamo opasnost, ali i nađemo partnere i tako produljimo vrstu. Ista ta sposobnost prisutna je i danas, ali su kriteriji po kojima sudimo druge malo drugačiji. 

Spisateljica i bioantropologinja Helen Fisher za Your Tango objašnjava kako se način na koje se udvaramo osobama koje nam se svide u zadnjih 10 godina promijenio više nego u posljednjih 10 tisuća godina. "Naši preci živjeli su na farmi i bilo je puno dogovorenih brakova, a mi se danas ženimo da bismo ugodili sebi i to radimo preko interneta", zaključila je. 

Aplikacije za pronalazak savršene osobe i društvene mreže odigrale su veliku ulogu u načinu na koji pristupamo ljubavi. Ipak, neke se stvari i dalje ističu kada osobu tek upoznamo ili vidimo na zaslonu. Fisher smatra da su ove tri stvari prve koje primijetimo kod osobe i koje nam pomažu stvoriti prvi dojam o njoj. 

Zubi

"Zubi govore o tome koliko osoba ima godina i otkrivaju mnogo toga o zdravlju", savjetuje Fisher. Zapravo, zubi i njihovo stanje ukazuju na našu dob i spol, a škripanje zubima može biti pokazatelj da imamo potencijalne psihološke probleme te kakve su nam životne navike i karakteristike. Na primjer, boja oblik i stanje zuba pokazat će ako netko puši, pije previše kave ili ako u životu ima puno frustracije ili ljutnje. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Stanje zubi može otkriti puno toga o navikama osobe

Gramatika

"Koliko dobro pratimo gramatička pravila govori mnogo o našem sociološkom podrijetlu i obrazovanju", objašnjava Fisher. Mnoge loša gramatika na profilu aplikacija za upoznavanje odbija na prvi pogled te smatraju da takve osobe nisu vrijedne njihovog vremena i truda ako primjerice ne znaju razliku između č i ć.

Samopouzdanje

"Nečije samopouzdanje može biti procjena toga koliko je osoba emotivno stabilna", napominje Fisher i dodaje kako odnos prema samima sebi diktira i odnose s drugima. Ako se ne osjećamo dobro u svojoj koži i nemamo izgrađeno poštovanje prema sebi, teško ćemo pronaći dovoljno emotivne energije koju možemo trošiti na druge. 
 

Možda te zanima... 10 znakova da imaš posebnu osobnost kojoj se svi potajno dive Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.