Psiha i seks Seks i veze 02. svibnja 2020.

3 visokorizična problema u vezi koja nikako ne bi smjela ignorirati

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si se i ti našla u situaciji u kojoj te nešto muči u vezi, ali tvoj partner to ne shvaća ozbiljno. Dok pokušavaš po nekoliko puta ukazati na problem, partner te ignorira ili te on nakratko posluša pa se vrati starim navikama. Evo kako izbjeći da i ti postaneš 'ta' osoba.

Dr. Guy Which za portal Prevention kaže kako "Jedan od najčešćih uzroka prekida dugih veza je kada se jedan član para prestane prestane žaliti na nešto što im uistinu znači, jer su njezini ili njegovi prethodni prigovori bili ignorirani", a do toga može doći jer problem ostaje u vezi, što dovodi do nakupljanja zamjerki i/ili emocionalne zatvorenosti prije nego veza sasvim zapadne u krizu. 

Kada druga strana otkrije u čemu je bio problem, često nije svjesna da im je na problem bilo ukazano nekoliko puta, ali su ga zanemarili jer se osoba koja je tražila da ga razjasne povukla u sebe nakon nekog vremena. 

Naravno, malo je tih velikih stvari koje kad su ignorirane bi mogle ugroziti vezu, ali ih svejedno treba prepoznati kako bi se moglo reagirati na vrijeme. 

Which kaže kako je kroz 20 godina terapeutskog rada s parovima prepoznao tri visoko riskantna prigovora u vezama koji bi mogli dovesti do erozije veze ako su redovito ignorirani od jedne strane. 

Seksualne frustracije

Vrlo česti u vezama su prigovori o nedostacima u seksualnom životu. Možda ga nedostaje ili jedna strana nije zadovoljna trenutnim stanjem. 

Ako drugi partner na postavljeni problem reagira kratkoročnim trudom da ga ispravi, ili češće, traži izgovore, odbacuje ga ili smatra manje važnim, to može ostaviti velike emocionalne ozljede kod druge osobe, zbog prirode i učestalosti odbijanja. To dalje utječe na samopouzdanje pa se povrijeđena osoba povlači u sebe, i nakon nekog vremena emocionalni jaz u paru postane toliko velik da ga je nemoguće premostiti. 

Što učiniti: Kada tvoj partner artikulira seksualnu frustraciju ili zabrinutost, shvati ga ozbiljno. Raspravi iskreno s njim, poradite na rješenjima koja će zadovoljiti obje strane, ispituj ga o njegovim osjećajima, ispunjavaj obećanja i, ako zapneš, educiraj se - postoji puno načina kako riješiti specifične seksualne probleme.

I zapamti - ako je tvoj partner prestao spominjati svoje seksualne frustracije u vezi, to ne mora garantirati da više nije uzrujan ili da to više ne utječe na njega.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sukobi s tvojom obitelji

Brak uključuje i proširenje obitelji s rodbinom novog supruga/supruge, što zahtjeva određenu lojalnost i obveze prema njima. Kada dođe do sukoba tvog partnera s 'novom' obitelji, na tebi je da postaviš granice kod svojih roditelja. 

Ne napraviš li to ili ignoriraš ovaj problem, ugrozit ćeš osjećaj sigurnosti i lojalnosti u braku što bi moglo dovesti do prekida ili nesretnog braka punog napetosti. 

Što učiniti: Koliko god se to teškim činilo, postavljanje granica kod svoje obitelji treba biti smisleno i jasno izrečeno, kako bi se nakon nekog vremena one poštovale, bez obzira ako naljutiš ili uvrijediš nekoga 'od svojih' u početku. Najbolje je odmah reagirati, kod prvog 'prelaska' preko granica koje si odredila kako se provokacije ne bi nastavile. 

Možda te zanima... 6 stvari koje sretni parovi znaju i rade Psiha i seks Možda te zanima... Kada se parovi najviše svađaju i kako ublažiti napetosti? Psiha i seks

Utjecaj tehnologije

Kako je svakodnevica modernog čovjeka 'izrešetana' utjecajima tehnologije, notifikacijama, konstantnom zvonjavom i sličnim radnjama bez kojih ne može proći ni prosječni obiteljski ručak, svi ti uređaji koji su dio nje mogu bitno utjecati na vezu.

Istraživanja su pokazala kako su jači utjecaji tehnologije u vezama povezani s više konflikata u vezama i manjim zadovoljstvom u njima, kao i sa simptomima depresije te smanjenja životne sreće. 

Što učiniti: Izdvoji vrijeme za vas u kojem će obje strane ostaviti svoje elektroničke naprave ugašenima ili daleko od mjesta na kojem se nalazite. 

Provjeri ove 24 razlike između dobre i loše ljubavne veze!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Ruthwilson

      Obratite se: druzaiherbalcure@gmail.com za bilo kakav zdravstveni problem, nikad nisam mislio da ću pisati ovu poruku, ali nakon 5 godina i gotovo izgubio svoj brak jer ne mogu imati dijete, Moj prijatelj preporučio dr Uzai da ja sam me uvjerio da ga kontaktiram, pripremio mi je korijen za travu, što me zatrudne, u roku od tri tjedna trudno sam (i naravno!) i rodila lijep zdravi dječak travnja, Dr. UZAI Herbal Remedy Je pouzdan lijek za sve vrste problema

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.