Psiha i seks Seks i veze 06. srpnja 2024.

12 stvari koje su gore od prevare i mogu ugroziti vezu ili brak

Intimnost_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prevara partnera je zasigurno najbrži način koji vodi do prekida veze ili braka. Ali prema jednom istraživanju, postoji još cijeli niz ponašanja koja mogu ozbiljno ugroziti i najčvršće veze. Te stvari se polako i neprimjetno uvlače između partnera i vode do konačnog ishoda, a to je prekid.

Lagati ili skrivati stvari od partnera

Čak i ako skrivate neke stvari da bi zaštitili njegove osjećaje, to dugoročno može prouzročiti velike probleme u vezi. Kao što je jedna od ispitanica u istraživanju rekla: "Trebate biti u stanju reći partneru gotovo sve, jer ako radite nešto što bi njega moglo povrijediti, onda prvo razmislite možete li i želite li prestati to činiti, jer skrivanje ne vodi ni prema čemu dobrome".

Uskraćivanje naklonosti

Bilo da se radi o postavljanju smislenih pitanja koje se tiču druge osobe ili pomaganju drugoj osobi da nadiđe određene prepreke to znači iskazivanje iskrene naklonosti. Pomanjkanje takvog odnosa vodi u zahlađenje odnosa i njegovu neizbježnu propast. 

Tiho negodovanje

U trenutku kad se jedan partner na drugoga sruči s ljutnjom, šteta za vezu je već učinjena. To obično znači da su jedan ili oba partnera akumulirali negativnosti kroz dulji period i šutjeli.

Nedostatak komunikacije

To se odnosi na komunikaciju o bitnim stvarima, da propustite reći jedno drugom što vam je zasmetalo ili da prešućujete detalje koji bi mogli predstavljati problem. S vremenom se dosta toga nakupi i postaje teško razmrsivo klupko.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvrdoglavost

Kad jedan od partnera uporno inzistira na nečemu, to znači da ne pristaje na kompromis. Osobe koje funkcioniraju samo ako stvari idu na određeni način (po njihovom) u osnovi su u vezi sa samim sobom.

"Nadmudrivanje" oko istih stvari svaki dan

Naravno da rasprave oko toga tko bi trebao odnijeti smeće ne zvuče kao neki problem, ali s vremenom i sve većim brojem obaveza, takve rasprave prerastu u svađe, a zna se kako one mogu završiti.

Snishodljivost

Ako u odnosu postoji neravnoteža moći to je veliki problem jer veza gdje je jedan partner "moćniji" je nezdrava. Snishodljivost jednog partnera prema drugome je gora od prevare jer ta osoba gubi samopouzdanje, a čak i nakon prekida trpi štetu od takvog odnosa. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ostajanje u vezi zbog konvencija

Ako ostajete u vezi zato da ne razočarate obitelj ili radi toga jer ste isplanirali veliko putovanje za pola godine, činite krivo. Odlaganje neizbježnog samo će vašu vezu učiniti gorčom i umjesto da se rastanete kao prijatelji, rastat ćete se u svađi i jako, jako povrijeđeni.

Manipulacije

Ovo zna biti varljivo i teško prepoznatljivo jer su manipulacije u vezama najčešće vrlo suptilne. Kao i kod neravnoteže moći u odnosu, osobi koja je bila manipulirana i nakon veze ostaje gorak okus ustima i slomljeno srce.

Ljubomora

Neprestana i bezrazložna sumnjičavost s vremenom postaje nepodnošljivija od stvarne prevare.

Ogled-Uspr Možda te zanima... Imaš li 'Sindrom prevaranta'? Psiha i seks

Lažno predstavljanje na početku veze

To je kao da kažete da volite horor filmove, a mrzite ih iz dna duše ili da tvrdite da ne želite ozbiljnu vezu, a potajno sanjate o vjenčanju. Svaka mala i malo veća laž vode u prekid odnosa.

Ostajete zajedno jer ste postali ovisni jedno o drugom

Između vas nema više kemije, ali ostali ste zajedno jer ni vi niti partner ne želite biti sami.

Postoje četiri vrste ljubavnih parova, doznatej koji su.

Možda te zanima... Jesi li u vezi s mikro-prevarantom? Ovo su znakovi kako ga prepoznati! Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.