Native sadržaj #NeZaboraviMe 19. listopada 2023.

Čak 86 % žena u Hrvatskoj ne zna za genetička testiranja koja spašavaju život

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Genetička testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi visoki rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika ili definirati točnija terapija za liječenje ovih bolesti, nepoznanica su za velik broj žena u Hrvatskoj. Pokazuju to rezultati Ipsosovog istraživanja provedenog na nešto više od 600 ispitanika.

U Hrvatskoj će od raka dojke oboljeti svaka deseta žena, dok od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva skoro 400 žena. Pritom više od 50 posto oboljelih od raka jajnika zbog prikrivenih simptoma, nažalost, prekasno otkriva tu bolest te žene dolaze po pomoć tek u uznapredovalim fazama bolesti. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da velika većina žena, ali i građana Hrvatske općenito, još uvijek nema dovoljno saznanja o genetičkim testiranjima koja mogu smanjiti ove brojke. Potvrđuje to najnovije Ipsosovo istraživanje provedeno na nešto više od 600 ispitanika.

Tako među našim rođakinjama, majkama, kćerima, prijateljicama, suradnicama s posla, kao i među muškim članovima naše obitelji i prijateljima, njih čak 90 posto zna vrlo malo ili ništa o važnosti i svrsi testiranja gena BRCA1 i BRCA2 kojim se utvrđuje mogućnost oboljevanja od raka dojke ili raka jajnika, ako su uopće za to i čuli. Među ispitanicima su i oni koji su bolovali ili boluju od raka dojke ili jajnika te među njima dvije trećine ne zna ništa o BRCA testiranju, a sličan je postotak i kod ispitanika čiji su članovi obitelji ili prijatelji oboljeli od ovih bolesti.

S obzirom na činjenicu da većina građana Hrvatske ne zna koji su im dostupni medicinski alati za borbu protiv raka dojke i raka jajnika, već od danas moramo početi mijenjati ovu alarmantnu situaciju – stav je ovo vodećih hrvatskih udruga koje oko sebe okupljaju pacijentice oboljele od ovih dviju bolesti. Stoga su se udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka ujedinile u inicijativi pod nazivom #NeZaboraviMe. Inicijativom se želi stvoriti potrebne uvjete za testiranje unutar javno-zdravstvenog sustava tako da se svaka žena koja za to ispunjava uvjete testira. Također, cilj je i educirati što veći broj žena te njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja.

Testiranje doprinosi i boljem ishodu liječenja

Inače, BRCA 1 i BRCA 2 su geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprečavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka. Upravo je zato važno genetičko testiranje koje će zdrave žene s mutacijom BRCA gena usmjeriti prema učestalijim pregledima i redovitim konzultacijama s liječnikom, što je posebno važno kod raka jajnika koji se često prekasno otkrije da bi se učinkovito liječio. Za već oboljele žene testiranje, pak, osigurava ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja.

„Status mutacije BRCA gena je važan za planiranje strategije liječenja posebno kod bolesnika s rakom dojke i bolesnica s rakom jajnika jer BRCA pozitivne bolesnike tada možemo liječiti određenom skupinom ciljanih lijekova, tzv. PARP inhibitorima. Kod bolesnika s uznapredovalim rakom, posebno trostruko negativnim rakom dojke, testiranje bi trebalo obaviti odmah po dijagnozi”, objašnjava pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, te dodaje

kako je ovo testiranje važno i za zdrave srodnike radi utvrđivanja rizika za razvoj određenog tipa raka i provođenje češćih i ranijih preventivnih pregleda te profilaktičkih mjera, koje će taj rizik smanjiti, ističe prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić.

 | Author: Glavna tajnica Udruge Sve za nju Ljiljana Vukota

Genetika u službi zaštite zdravlja

Na važnost ovih statistika upozorava i prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Današnja je medicina, posebno na području genetike, značajno napredovala. Tako i testiranje na BRCA mutacije u kontekstu raka dojke i raka jajnika nije nešto apstraktno ili nevažno, već ovdje govorimo o spašavanju velikog broja života žena i to temeljem vrlo preciznih podataka”, ističe prof. dr. sc. Ljiljana Šerman koja je ujedno i vanjska suradnica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU. A iz te udruge ističu kako svi važni akteri u području BRCA testiranja moraju uložiti sve potrebne napore kako bi zdrave žene i pacijentice dobile priliku koju zaslužuju – bilo da je riječ o prevenciji ili ranom detektiranju bolesti, bilo da je riječ o učinkovitijem liječenju.

“Svi mi zajedno, od nas udruga preko liječnika i cijelog zdravstvenog sustava, pa i do medija, imamo važnu ulogu i zadatak osigurati ženama sve informacije vezane uz ovu temu, upoznati ih s njihovim pravom na ovu važnu pretragu unutar zdravstvenog sustava, ali i potaknuti ih da učine taj važan korak. Upravo zato su se sve relevantne hrvatske udruge, koje okupljaju pacijentice s rakom dojke i rakom jajnika, ujedinile u inicijativi #NeZaboraviMe čiji je cilj značajno povećanje broja BRCA testiranja u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica na području cijele Hrvatske”, ističe glavna tajnica Udruge Sve za nju Ljiljana Vukota.

Mutacije gena BRCA povećavaju rizik od dijagnoze raka dojke. Ako imate mutaciju, to ne znači nužno da ćete oboljeti od raka, već da imate izmijenjen gen koji može povećati rizik od razvoja raka dojke, jajnika, prostate i gušterače. Pitajte svog liječnika jeste li kandidat za gensko testiranje, a za više informacija posjetite stranicu kampanje #NeZaboraviMe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.