U ovoj torti nema brašna tako da je mogu jesti i osjetljivi na gluten, a ako obični šećer zamijene brezinim ili nekim drugim zdravim sladilom u njoj mogu uživati i pobornici LCHF prehrane.
Sastojci:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g badema
- 100 g oraha
- 100 g lješnjaka
- 1 žlica ruma
- 1/2 žličice cimeta
- naribana korica polovice naranče
Priprema:
- Lješnjake, bademe i orahe usitni u blenderu i ostavi sa strane. Čokoladu zajedno s maslacem otopi na pari ili na laganoj vatri pa ostavi sa strane da se malo ohladi.
- Žutanjke pjenasto izmiksaj sa šećerom i vanilin šećerom pa dodaj otopljenu čokoladu.
- Još jednom kratko sve izmiksaj pa dodaj usitnjene orašaste plodove, cimet, rum i naribanu koricu naranče.
- Na kraju lagano umiješaj čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
- Biskvitnu smjesu izlij u kalupu za tortu (26 cm) koju si prethodno obložila masnim papirom.
- Božićnu tortu peci 50 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva Celzijevih.
- Tortu ohladi na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja bogato je pospi šećerom u prahu i ukrasi smokvama.
Recept je preuzet iz priloga objavljenog 19.12. 2018. uz dnevni list 24sata "Torte i kolači - Božićna kuharica"