Hrana 05. travnja 2016.

Zdravije je jesti hranu koju voliš

Uživanje_U_Hrani
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U posljednje vrijeme neprestano čitamo o zdravoj prehrani koje namirnice su nutritivno bogate, a koje nisu. S druge strane, ako si na dijeti svi ti govore da moraš paziti na unos kalorija. No, nitko ne spominje da i dalje trebaš uživati u okusima i hrani koju jedesš. Što to znači? I dalje moraš zadovoljiti svoju želju za slatkim, ali i paziti koju vrstu i količinu slatkog konzumiraš. Osim smanjenja porcija, bitno je i da svoj obrok jedeš što sporije

Uživaj u okusima

Zašto raditi sendvič od suhog crnog kruha kada silno čezneš za francuskom kiflom? Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu namirnice s oznakom “dijetalno” ili “posno” stvaraju lažan osjećaj da se hrane zdravo te da ne moraju voditi računa o kalorijama – što često završava prejedanjem. Štoviše, konzumiranje takve hrane rijetko kad pruža pravo zadovoljstvo. Zato je mnogo bolje (i zdravije) da biraš hranu koju voliš, koja će te zadovoljiti, pa nećeš čeznuti za dodatnim obrocima. Generalno, bolje je da pojedete nekoliko kockica prave čokolade, nego cijelu tablu čokolade s umjetnim zaslađivačem.

Uživaj u svakom zalogaju

Koliko zaista možeš uživati u ručku ako ga progutaš u jednom zalogaju ili ga jedeš iznad tastature u toku rada? Ukoliko jedeš brzo ili nesvjesno (dok radiš nešto drugo), postoji opasnost da pojedeš više nego što je potrebno. U jednom istraživanju znanstvenici su otkrili da se u organizmu osoba koje su jele sladoled pola sata (umjesto pet minuta) stvorila veća količina hormona koji signaliziraju osjećaj sitosti. Nadalje, istraživači su utvrdili da Francuzi čak i u McDonaldsovim restoranima jedu sporije i manje količine hrane od ostatka svijeta. Dakle, uspori i potpuno se posveti svakom zalogaju.

Zadovolji potrebu za šećerom

Znanstvenici kažu da možeš zadovoljiti potrebu za slatkim i održati željenu težinu. Važno je samo da izbjegavaš namirnice koje sadrže kukuruzni sirup s visokim postotkom fruktoze. Istraživanja pokazuju da se ljudi više debljaju ako konzumiraju hranu koja sadrži kukuruzni sirup nego onu s običnim, bijelim šećerom. Nažalost, kukuruzni sirup se nalazi u sastavu zapanjujuće velikog broja namirnica, iz dva razloga: jeftiniji je i slađi od šećera. No, u moru ovih “kukuruznih” namirnica postoji jedna koja sadrži čist šećer – crna čokolada. Naravno, prirodni čist šećer (fruktoza) najbolja je opcija da zadovoljiš potrebu za slatkim.

Otkrij 8 namirnica zbog kojih si još više gladna!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.