Isprobaj recept za ukusna "jaja" od povrća koja će ti poslužiti i kao idealan ukras na uskrsnom stolu! Tražiš li ideje za još zdravih uskrsnih jela, posjeti Makronovinu radionicu kuhanja "Uskrsni blagdanski stol"
U uskrsnim običajima tradicionalna jela obiluju simbolikom slavljenja života. Suvremeni način života nudi nam mogućnost izbora namirnica, pa ako si sklona veganskim jelima ili zbog zdravlja moraš isključiti neke namirnice kao što su jaja, šećer, meso, mlijeko i mliječni proizvodi, dođi na Makronovinu radionicu na kojoj će ti predstaviti jela napravljena u duhu Uskrsa.
U prigodnim jelima koriste se cjelovite namirnice bogate nutrijentima, posebice vitaminima i mineralima, fitokemikalijima i vlaknima, koje olakšavaju probavljanje hrane. Isto tako izbjegavaju se masnoće životinjskog podrijetla i s druge strane koristi se više namirnica koje doprinose boljoj razgradnji masnoća općenito.
Uobičajeno je da se za tu prigodu spravljaju i brojni slatkiši. U njima se koriste zaslađivači izrađeni od složenih ugljikohidrata - žitarica, ili drugi koji kvalitetno održavaju stabilnu razinu šećera u krvi poput agavinog sirupa ili stevie.
Povrtna "jaja"
Sastojci:
1. Žuti dio
- 1 - 2 mrkve (srednje velike)
- 1 žlica agar agara (želatina)
- 1 žličica bio margarina (Vitaquelle)
- dva prstohvata soli
- 1,5 dcl vode
Priprema: Mrkvu nareži na kolutove te je kuhaj s agar agarom, soli i malo vode. Kada omekša, izmiksaj je te smjesi dodaj margarin. Od mlake smjese od mrkve oblikuj male kuglice.
2. Bijeli dio
- 1 šalica prosa
- 200 g cvjetače (brokula / peršin / celer)
- 3,5 šalice vode
- 100 g tofua
- muškatni oraščić
- 1 žlica bio margarina (Vitaquelle)
- 3-4 prstohvata soli
Priprema: Kuhaj proso s cjetačom 25 minuta na laganoj vatri (nakon što zakuha). Dodaj margarin, začine i miksani tofu. Dok je toplo, od dobivene smjese napravi više ovalnih ploški. U svaku stavi jednu kuglicu napravljenu od želatinizirane mrkve te je umotaj bijelom smjesom i oblikuj ih u formu jaja.
3. Vanjski dio
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- peršin (list, usitnjen)
- suncokretovo ulje (hladno prešano)
Priprema: Mrvice popržiti na ulju. Dodaj u mrvice peršin te u smjesu uvaljaj oblikovana "jaja" od povrća.
Radionica kuhanja
Na radionici "Uskrsni blagdanski stol" 12. travnja u Makronovi učiteljica kuhanja Tončika Cukrov izradit će nekoliko jela koja ćeš moći i kušati. Sigurno ćeš uživati u okusu i izgledu jela i inspirirati se novim idejama ukusnih i bogatih jela kojima ćeš razveseliti svoje ukućane i drage goste.
Za ovu prigodu Tončika će ti pokazati kako napraviti:
- punjenu pletenicu
- terinu sa sejtanom
- šarena "jaja" od povrća
- proljetnu tortu
- čokoladnu roladicu
Više info: www.makronova.com
Najbolje komentare nagrađujemo sudjelovanjem na radionici!
Dva najbolja komentara na ovaj članak koja su čitatelji Zdrave Krave ostavili do petka 8. travnja u 14 sati Makronova nagrađuje sudjelovanjem na radionici kuhanja "Uskrsni blagdanski stol", koja se održava u utorak 12. travnja od 17 do 20.30 sati u Ilici 72.
Sretne dobitnice su čitateljice koje se služe korisničkim imenima mirjanamiriam i Majica. Obavjestit ćemo ih putem maila o načinu ostvarivanja nagrade.