Od ove smjese dobit ćeš 36 keksa. Sadrže niži postotak ugljikohidrata, nemasni su i prikladni za dijabetičare.
Nutritivne vrijednosti po jednom keksu: 66 kalorija; 1, 1 g ugljikohidrata; 10, 8 od čega vlakna vlakna 1 g; 5, 6 g šećera; 2, 1 g masti. Sadrže: kalcij, magnezij, željezo, kalij i natrij.
Sastojci:
- šalica zobi
- 1/2 šalice oraha ili nekog drugog orašastog voća
- šalica cjelovitog pšeničnog brašna
- 1/2 čajne žlice sode bikarbone
- 1/4 čajne žlice praška za pecivo
- 1/4 čajne žlice soli
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 1/8 čajne žlice mljevenih muškatnih oraščića
- 2 bjelanca od jajeta
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 4 žlice šećer, podijeljena
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1/2 čajne žlice vanila ekstrakta
- 1/2 šalice na kockice izrezanih jabuka
- 1/4 šalice pirea od jabuka
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180 stupnja C
- Orašaste plodove i zob stavi u lim za pečenje i peci 5 do 8 minuta dok ne postanu mirisni i zlatni
- U posudu srednje veličine stavi brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, 1/4 čajne žlice cimeta i muškatni oraščić.
- U većoj posudi pomiješaj bjelanjke, naribanu jabuku, smeđi šećer, 3 žlice šećera, ulje i vaniliju. MIješaj dok se ne sjedine. Dodaj suhe sastojke i promiješaj. Umiješaj zob i orašaste plodove.
- Na pleh obložen papirom žlicom stavljaj tijesto i pazi da ti se ne slijepe jedan za drugog.
- Pomiješaj preostalu žlicu šećera i cimeta, namaži dno čaše uljem ili maslacem i uroni ga ušećer i cimet zatim s dom čaše spljošti kolačiće.
- Peci ih 10 do 12 minuta dok lagano ne porumene i zatim ohladi.
Izvor za recept: EatingWell