Od ove smjese dobit ćete 36 keksa. Sadrže niži postotak ugljikohidrata, nemasni su i prikladni za dijabetičare.
Nutritivne vrijednosti po jednom keksu: 66 kalorija; 1, 1 g ugljikohidrata; 10, 8 od čega vlakna vlakna 1 g; 5, 6 g šećera; 2, 1 g masti. Sadrže: kalcij, magnezij, željezo, kalij i natrij.
Sastojci:
- šalica zobi
- 1/2 šalice oraha ili nekog drugog orašastog voća
- šalica cjelovitog pšeničnog brašna
- 1/2 čajne žlice sode bikarbone
- 1/4 čajne žlice praška za pecivo
- 1/4 čajne žlice soli
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 1/8 čajne žlice mljevenih muškatnih oraščića
- 2 bjelanca od jajeta
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 4 žlice šećer, podijeljena
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 1/2 čajne žlice vanila ekstrakta
- 1/2 šalice na kockice izrezanih jabuka
- 1/4 šalice pirea od jabuka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnja C
- Orašaste plodove i zob stavite u lim za pečenje i pecite 5 do 8 minuta dok ne postanu mirisni i zlatni
- U posudu srednje veličine stavite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, 1/4 čajne žlice cimeta i muškatni oraščić.
- U većoj posudi pomiješajte bjelanjke, naribanu jabuku, smeđi šećer, 3 žlice šećera, ulje i vaniliju. MIješajte dok se ne sjedine. Dodajte suhe sastojke i promiješajte. Umiješajte zob i orašaste plodove.
- Na pleh obložen papirom žlicom stavljajte tijesto i pazite da vam se ne slijepe jedan za drugog.
- Pomiješajte preostalu žlicu šećera i cimeta, namažite dno čaše uljem ili maslacem i uronite ga u šećer i cimet, a zatim s dnom čaše spljoštite kolačiće.
- Pecite ih 10 do 12 minuta dok lagano ne porumene i zatim ohladite.
Izvor za recept: EatingWell