Ovog puta donosim ti recept za super zdrave muffine. Rade se od povrća kojeg ne bi nikako očekivala u slatkim muffinima, od tikvica, ali uz obilje čokolade i kakaa. Tikvice muffinima daju iznimnu sočnost, a njihov okus se uopće ne osjeti
Sastojci:
- 225 g naribane obične zelene tikvice
- 125 g rižinog (ili pšeničnog) brašna
- 40 g kakaa
- 3/4 čajne žličice sode bikarbone
- 1/4 čajne žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice kave (u prahu)
- 135 g čokoladnih kapljica
- 2 velika jaja
- 60 ml ulja
- 60 g grčkog (ili običnog) jogurta
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Tikvice (naribane na veće rupice na ribežu) stavi u cjediljku da se ocijedi višak tekućine koji izađe iz njih. Preko njih možeš staviti i komad kuhinjskog papira da upije vodu. Ostavi ih tako dok pripremaš ostale sastojke.
- Pećnicu ugrij na 220°C. Pripremi kalupe za muffine (najbolje bi bilo ako imaš one silikonske, jer se za papiriće znaju malo lijepiti, budući da ostanu jako sočni).
- U većoj zdjeli, pomiješaj i prosij brašno, kakao, sodu, prašak, sol i kavu, da ne bude nikakvih grudica. Umiješaj i čokoladne kapljice.
- U drugoj posudi pomiješaj mokre sastojke: prvo jaja malo izlupaj sa šećerom, a potom dodaj i ulje, jogurt i ekstrakt vanilije dok se sve ne poveže.
- Ulij mokre sastojke u suhe te kuhačom miješaj tek toliko da se poveže, dodajući i ocijeđene tikvice (ne moraš ih opet previše ocijediti, dobro je da malo tekućine ostane u njima).
- Pripremljenom smjesom napuni košarice gotovo do vrha (do oko 3/4) pa peci 5 minuta na 220°C, a potom smanji temperaturu na 175°C i peci još od 14 do 15 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nemoj ih nikako prepeći, njihova najveća čar je u sočnosti i kapljicama čokolade koje čine ove muffine neodoljivima.