Svi oni koji brinu o svome zdravlju ili liniji, ali se sada ipak žele opustiti i uživati u blagdanskim slatkim užicima, mogu posegnuti za bogatim repertoarom veganskih slastica. One ne sadrže jaja, šećer, masnoće životinjskog podrijetla niti bijelo brašno pa su izuzetno lagane i lako probavljive
Lančina blagdanska torta
Biskvit:
- 2 šalice brašna tip 850
- ½ šalice pšeničnih klica (u obliku brašna)
- ½ šalice badema (prženi, usitnjeni)
- 4 žlice kakaa
- 3 žličice praška za pecivo
- sol
- ½ šalice suncokretova ulja (hladno prešano)
- 1 šalica mlijeka (sojino s vanilijom)
- 1 šalica vode
- 5 žlice agavinog sirupa
Krema I:
- 1 staklenka marmelade od marelica
- sok od ½ naranče
- 1 žlica aru praha (prirodni zgušnjivač)
Krema II:
- 2,5 dcl mlijeka (sojino s vanilijom)
- 4 žlica agar agara (prirodni zgušnjivač)
- ½ l soja pudding od vanilije
- 125 gr maslac od makadamije (ili kesten pirea)
- 2/3 šalice agavinog sirupa
- ½ žličice vanilije (prah)
- 2 žlice bio margarina
- 2 žlice aru praha
Dekoracija:
- 100 gr badema (bijeli, fino usitnjeni - napraviti ukrase - marcipan)
Priprema:
- Napraviti smjesu za biskvit (pomiješati sve suhe sastojke u jednoj posudi, a tekuće u drugoj, zatim pomiješati sve zajedno). Biskvit treba peći u pećnici 15 minuta na 190’C.
- U marmeladu dodati narančin sok te ukuhati razmučen aru prah. Kuhati kratko dok se ne zgusne.
- Za kremu II prvo staviti kuhati agar s mlijekom te kuhati 7 minuta.
- Smjesi dodati sojin puding u kojem se razmuti maslac od makadamije te margarin i kuhati još 10 minuta uz miješanje.
- Na kraju dodati aru prah. Kuha se dok smjesa ne zagusti.
- Kremu staviti na biskvit premazan marmeladom i pustiti ju da se hladi. Ukrasiti po želji.
Coco – Koko
Sastojci:
- ½ paketića carobella keksića
- 1 žlica margarina
- 1 žlica slada
- 100 gr oraha
- ½ šal mlijeka
- 2 žlice mirina
- kokos
Priprema:
Keksići se zdrobe prstima te im se doda toplo mljeko, orasi, slad i ostalo. Oblikuju se kuglice, uvaljaju u kokos i serviraju u papirnate košarice.
Radionica kuhanja u Makronovi
Na radionici učiteljice kuhanja Tončike Cukrov "Silvestarski kolači i slastice" u Makronovi 14. prosinca 2011. moći ćeš naučiti kako od jednostavnog biskvita napraviti svečanu tortu i druge prigodne slastice.
Više info: www.makronova.com