Praktična radionica za jačanje ženskog zdravlja održana je za čitateljice Zdrave Krave u Makronovi. Radionicu kuhanja vodila je Vladimira Vlatka Frketić, korisne savjete o prehrani za žensko zdravlje dala je Jadranka Marković, a Sanja Novko je polaznicama pokazala vježbe pravilnog disanja. Pogledaj video s radionice, pročitaj nekoliko vrijednih savjeta za kuhanje te potraži recept za miso juhu
Savjeti Vladimire Vlatke Frketić, učiteljice kuhanja u Makronovi
- Alge su odličan dodatak juhi jer čiste tijelo od toksina i bogate su mineralima potrebnim za žensko zdravlje.
- Shitake gljive izvrstan su izbor za juhe zbog bogatstva vitaminom B12.
- Klorofil čisti i stvara svježu kvalitetnu krv.
- Zeleno lisnato se preporučuje povećati unos nakon 35.-te jer opušta organizam i balansira što onda ima i izravan utjecaj na hormonalni status.
- Prženjem sjemenki one postaju lakše probavljive.
- Crna soja osim što pruža podršku ženskom reproduktivnom sustavu i finog je okusa kao dio glavnog obroka, odlična je i u slatkoj varijanti a kvalitetnim organskim rižinim sladom.
- Kuzu prah kao dodatak jelima čisti tijelo od sluzi.
- Umeboshi ocat izvrstan je izbor za salate jer povoljno djeluje na probavu i stijenku želuca.
Savjeti Jadranke Marković, dipl.ing. biologije
- Preporučuje se što više spavati jer se tijelo regenerira noću.
- Proteinski obrok najbolji je izbor za večeru.
- Amarant je odlična namirnica bogata proteinima potrebnim ženama.
- Kvinoja je bogata vlaknima te stimulira rad probave.
- Proso ima visok udio salicilne kiseline koja je odlična za kožu, kosu i nokte.
- Izbjegavaj šećer, na temelju jednog istraživanja na miševima došlo se do zaključka da je ovisnost o šećeru gotovo snažnija od kokainske ovisnosti.
- Ulje konoplje pomaže u balansu ženskih hormona i povoljno utječe na stanja poput PMS-a
- Noćurak je odličan za suzbijanje obilnog krvarenja te reguliranje spolnih hormona.
Miso juha: Za čišćenje i osnaživanje ženskog organizma
Sastojci:
- 4 mrkve nasjeckane na kockice
- 4 suhe shitake gljive namočene pa narezane na trakice
- 4 čajne žličice ječmenog misa
- 1 litra temeljca ili gotova kocka za temeljac
- 1/2 trake wakame alge namočene pa narezane na kockice
- 4 mlada luka sjeckana na sitno
Priprema:
- Zakuhaj temeljac ili vodu, dodaj shitake gljive.
- Nakon nekoliko minuta dodaj wakame algu pa kockice mrkve i kuhaj još 5 minuta.
- Isključi, dodaj miso razmućen u malo temeljca te dodaj sitno sjeckani mladi luk i po želji prah kurkume i đumbira (po pola žličice).
Dobar tek!
Kako je bilo na radionicu, pogledaj u video prilogu!