Hrana Hrana kao lijek 29. prosinca 2016.

Pola kilograma brzo kuhanih prokulica dnevno za detoks i zdravlje!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što je prokulica niskokalorična namirnica, vrlo je bogata vitaminima i mineralima, a istraživanja su pokazala i da ima antikarcinogeno djelovanje.

Prokulice su vrlo bogat izvor vitamina C (88 mg), vitamina A (38 mcg), vitamina B kompleksa, folne kiseline (61 mcg), magnezija i kalcija. Ako se pojede primjerice pola kilograma brzo kuhanih prokulica pokriju se zapravo sve dnevne potrebe vitamina i minerala.

Prokulice sadrže hranjive tvari važne za obranu organizma

Prokulice su također odličan izvor tiamina, riboflavina, željeza, fosfora i bakra, a jako dobar izvor dijetalnih vlakana. No ono što oduševljava kod prokulica nisu samo hranjive tvari, već bogatstvo u zaštitnim čimbenicima uz sulforafan i indol-3-karbinol. Naime, tek posljednjih desetak godina objavljen je velik broj znanstvenih i stručnih radova koji ukazuju da su ove tvari izuzetno važne u obrani organizma, a neke od njih već se plasiraju kao vrijedni dodaci prehrani koji djeluju protuupalno i antikarcinogeno. 

Blagotvorno djelovanje sulforafana iz prokulica ne očituje se samo kao antikarcinogeni učinak, već djeluje inhibitorno u odnosu na potencijalnog uzročnika raka želuca bakteriju B. Pylori. Osim toga, sulforafan štiti srce i krvožilni sustav od upalnih stanja, a ako uzmemo u obzir da su upale endotela uvod u daljnje napredovanje ateroskleroze, onda nam ta činjenica puno znači.

Istraživanje potvrdilo: Prokulice su najbolje za detoksikaciju

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Prevention Research, su proveli istraživanje u kojemu su sudionici bili na različitim programima detoksikacije. Jedna skupina je svakodnevno konzumirala prokulice, a druga skupina je jela neku drugu vrstu namirnice. Nakon 12 tjedana, znanstvenici su analizirali mokraću i krv svih sudionika. Rezultati su pokazali da je razina toksina bila za čak 61% niža kod osoba koje su svakodnevno konzumirale prokulice. 

Prokulice imaju odlična antioksidacijska svojstva, baš kao i ostale vrste kupusnjača, kao što su brokula, kelj, cvjetača i kupus. Navedene namirnice su bogate sumporom koji je pak izrazito važan u procesu pročišćavanja. Prokulice obiluju tvarima koje povećavaju aktivnost enzima koji igraju važnu ulogu u detoksikaciji i uklanjanju karcinogenih tvari.

Prokulice-P1 | Author:

Vrlo je važan način pripreme

Nadalje, vrlo je važno kako i koliko ih kuhati da se zaštitni čimbenici ne unište na visokim temperaturama. Tako je primjerice utvrđeno da kuhanje u trajanju od 6-7 minuta ne šteti zaštitnim čimbenicima, ali dulje kuhanje ih u najvećoj mjeri razara. Ukratko, prokulice se ne smije prekuhati.

Neotkrivene čari prokulice

Iako je prokulica još uvijek neotkrivena namirnica restoranskih jelovnika i češće se spravlja zajedno s ostalim povrćem sotirana ili na lešo, kao prilog uz mesna ili riblja jela, u nekim je restoranima upravo glavna odabranica zimskih specijaliteta.

U zagrebačkom bistrou Mali bar, poznate televizijske kuharice Ane Ugarković preporučujemo da svakako da probaš zanimljivu kombinaciju domaćih špageta s prokulicama i istarskom kobasicom. Inspiraciju u slatkim okusima prokulice pronašla je i šefica kuhinje Priska Thuring koja u restoranu Dubravkin put spravlja teleće brizle s pistacijama, prokulicama i cvjetačom.

Više o gastronomskoj ponudi te čarima i okusima Hrvatske otkrij na Hrvatska 365 Gourmet
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.