Predstavljamo Nikolinu Dianežević, jednu od četiri nove blogerice koje će ti svaki tjedan donositi novi zdravi recept. Nikolina uživa u pripremi slastica te pisanju svog bloga. Ovog puta ti donosi recept za zdraviju verziju integralne pizze sa špinatom, pinjolima i gorgonzolom
Zaljubljenica u zdravu prehranu
Nikolina ima 26 godina i prvostupnica je Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, smjera Gastronomija i restoraterstvo. Prekvalificirana je kuharica, samouka slastičarka i fotografkinja, zaljubljenica u prirodu, rekreaciju, vožnju biciklom i naravno, zdravu prehranu. Njena ljubav prema hrani rodila se vrlo rano, a kako kaže, uvijek ju je osobito veselilo kada bi ta hrana bila pripremljena od šarenih, visokovrijednih namirnica i kada je znala da je ono što unosi u svoj organizam puno vitamina, minerala i antioksidanasa. Svoje znanje o kvalitetnoj prehrani učvrstila je i studiranjem nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.
Osim pripremanja zdrave hrane, uživa i u pečenju malih slatkih grešnih užitaka pa je tako prije dvije godine sudjelovala u prvoj sezoni RTL-ovog showa 'Tri, dva, jedan – peci!', gdje je završila na trećem mjestu. Prošle godine je izašla kuharica s kolačima na kojoj je radila na izradi i fotografiji kolača za Gospodarski list, a ove godine priprema i drugu kuharicu. Najviše je veseli kada je u svojoj kuhinji i stvara nešto fino te uživa u pisanju svog bloga, The Slice of Life, gdje piše recepte, recenzije restorana koje posjeti, kao i foodopise zemalja koje posjeti. Nikolinin blog možeš pratiti i na Facebooku.
Nikolina ti donosi recept za integralnu pizzu sa špinatom, rajčicom, pinjolima i gorgonzolom.
Integralna pizza
Ovo nije pizza u punom smislu te riječi, ne radi se o dizanom tijestu, nego o hrskavom integralnom tijestu koje se radi s krem sirom, ali nije ništa manje fino nego obično tijesto za pizzu, dapače. Nadjev će te očarati svojom aromatičnošću i sastojcima koji su bogati hranjivim nutrijentima.
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 g integralnog brašna
- 150 g krem sira
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
Za nadjev:
- 400 g špinata
- 2 češnja češnjaka
- 200 g rajčice (iz limenke ili prethodno blanširane, oguljene i nasjeckane, bez koštica)
- 1 žlica koncentrata rajčice
- origano
- prstohvat muškatnog oraščića
- 50 g gorgonzole
- 2-3 žlice pinjola
- kopar ili bosiljak
Priprema:
- Brašno pomiješaj s ½ žličice soli. Dodaj sir, maslinovo ulje i 4 žlice hladne vode pa umijesi elastično tijesto. Pećnicu zagrij na 225°C, kalup za pizzu obloži papirom za pečenje (ili malo namasti). Izvaljaj tijesto na veličinu kalupa promjera 28 cm pa ga stavi u kalup i oblikuj povišeni rub.
- Špinat operi, očisti pa ga kuhaj na pari dok malo ne povene. Isperi ga hladnom vodom da zadrži lijepu zelenu boju pa ga dobro ocijedi.
- Češnjak nareži na ploškice. Rajčice, nasjeckane na manje komade i zajedno s malo soka od rajčice, pomiješaj s koncentratom rajčice, solju, paprom i origanom. To rasporedi po tijestu, a na sve stavi ocijeđeni špinat.
- Pospi dodatno solju, paprom i muškatnim oraščićem. Također posipaj i ploškicama češnjaka, pinjolima i gorgonzolom natrganom na male komadiće.
- Peci u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
- Prije posluživanja pospi listićima kopra ili bosiljka.
Dobar tek!