Hrana 07. lipnja 2011.

Veganska rapsodija na grillu

Veganski-Grill
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U vrućoj ljetnoj sezoni često smo na zraku i pripremamo hranu u prirodi. Zašto ne bi za promjenu pripremila veganska jela na roštilju i iznenadila drage osobe? Donosimo ti recept za idealnu marinadu za seitan ploške s roštilja

Prema statistikama oko dvije trećine stanovništva Mediterana danas rado konzumira jela s roštilja. Dakle, roštilj je sinonim za zadovoljstvo u druženju, opuštanju i provođenju vremena s prijateljima i obitelji na svježem zraku u vrtu ili na terasi.

Marinada za seitan ploške s roštilja

Sastojci:

  • 1/2 vezice vlasca
  • češanj češnjaka
  • 1/2 čajne žlice pimenta
  • 1/2 čajne žlice muškatnog oraščića
  • 1/2 čajne žlice mljevene crvene paprike
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 2 žlice vode
  • 1 čajna žlica sirupa od agave
  • 3 čajne žlice soja umaka
  • 3 žlice bijelog vina

Postupak:

Pomiješaj sve sastojke za marinadu. Nareži 500 g seitana na ploške koje ćeš uvaljati u marinadu. Poklopi i ostavi seitan da se marinira 8-12 sati u hladnjaku. Marinirani seitan izvadi iz hladnjaka, barem pola sata prije pečenja. Ploške seitana peci na roštilju sa svake strane 3 minute. Pečene ploške seitana poklopi prije no što ih poslužiš.

Radionica kuhanja

U Makronovinoj kuhinji, učiteljica kuhanja Željka Fordren Jambrešić, 14. lipnja u 17 sati, spravljati će pet veganskih jela s roštilja:

  • grilanu palentu s mediteranskim povrćem,
  • somun sa gljivama, svježim povrćem i laganim bijelim umakom,
  • trobojnu salatu od povrća s grilla i humusom,
  • marinirani komorač i crveni luk s roštilja u umaku od suhih rajčica i
  • tjesteninu s umakom od grilanih šparoga.

Dobitnice besplatne radionice

Među komentarima na članak u kojima su nam čitateljice opisale kako zamišljaju svoj idealni veganski roštilj, odabrali smo tri najkreativnija čije autorice nagrađujemo sudjelovanjem na Makronovinoj radionici kuhanja Veggie grill, u utorak 14. lipnja od 17 sati.

Sretne dobitnice služe se korisničkim imenima majadee, roserose i tina55. Putem maila ćemo ih obavijestiti o detaljima ostvarivanja nagrade.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      majadee

      bilo je super! hvala!!! <3 željka

    • Default avatar -
      tina55

      Glavni sastojci za idealan veganski roštilj zapravo su jednaki kao i oni za neveganski roštilj: debela hladovina, dobro društvo i pravi roštilj na drva i ugljen (nikakav plinski ili električni). Ako želite malo drugačiji recept za roštilj, evo jedna prijedlog: specite razno povrće (tikvice, paprike, patliđani, luk,...) na roštilju (lijepo ga mažite ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje dok se peče), potom ga izmiješajte s kozjim sirom i rasporedite nadje na već pečeno kukuruzno tijesto za pizzu i uživajte u ovom neobičnom spoju roštilja i pizze!

    • Default avatar -
      ivanashaly

      sve namirnice su naravno iz maminog vrta i nisu tretirane nikakvim kemikalijama, uzgojene s puno ljubavi i energije. sam proces ubiranja predstavlja veliku radost za moju obitelj, kao i proces pripreme, dodavanje začina.... nakon toga se sve stavi na roštilj i raspreda o svim novim događanjima oko nas jer nismo često svi na okupu. sva radost se prenese i na stol dok ručak traje i traje....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.