U vrućoj ljetnoj sezoni često smo na zraku i pripremamo hranu u prirodi. Zašto ne bi za promjenu pripremila veganska jela na roštilju i iznenadila drage osobe? Donosimo ti recept za idealnu marinadu za seitan ploške s roštilja
Prema statistikama oko dvije trećine stanovništva Mediterana danas rado konzumira jela s roštilja. Dakle, roštilj je sinonim za zadovoljstvo u druženju, opuštanju i provođenju vremena s prijateljima i obitelji na svježem zraku u vrtu ili na terasi.
Marinada za seitan ploške s roštilja
Sastojci:
- 1/2 vezice vlasca
- češanj češnjaka
- 1/2 čajne žlice pimenta
- 1/2 čajne žlice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žlice mljevene crvene paprike
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 2 žlice vode
- 1 čajna žlica sirupa od agave
- 3 čajne žlice soja umaka
- 3 žlice bijelog vina
Postupak:
Pomiješaj sve sastojke za marinadu. Nareži 500 g seitana na ploške koje ćeš uvaljati u marinadu. Poklopi i ostavi seitan da se marinira 8-12 sati u hladnjaku. Marinirani seitan izvadi iz hladnjaka, barem pola sata prije pečenja. Ploške seitana peci na roštilju sa svake strane 3 minute. Pečene ploške seitana poklopi prije no što ih poslužiš.
Radionica kuhanja
U Makronovinoj kuhinji, učiteljica kuhanja Željka Fordren Jambrešić, 14. lipnja u 17 sati, spravljati će pet veganskih jela s roštilja:
- grilanu palentu s mediteranskim povrćem,
- somun sa gljivama, svježim povrćem i laganim bijelim umakom,
- trobojnu salatu od povrća s grilla i humusom,
- marinirani komorač i crveni luk s roštilja u umaku od suhih rajčica i
- tjesteninu s umakom od grilanih šparoga.
Dobitnice besplatne radionice
Među komentarima na članak u kojima su nam čitateljice opisale kako zamišljaju svoj idealni veganski roštilj, odabrali smo tri najkreativnija čije autorice nagrađujemo sudjelovanjem na Makronovinoj radionici kuhanja Veggie grill, u utorak 14. lipnja od 17 sati.
Sretne dobitnice služe se korisničkim imenima majadee, roserose i tina55. Putem maila ćemo ih obavijestiti o detaljima ostvarivanja nagrade.