Tina Polanec iz Zagreba postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za varivo od kvinoje i kelja. Pošalji nam i ti recept za svoje zimsko varivo i sudjeluj u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2015.'. Najbolje čekaju iznenađenja. Ispuni obrazac i prijavi se!
Prijavi se i postani kuharica zime!
Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu zime 2015.' potraži ovdje.
Sastojci:
- 300 g graha
- 1 luk
- 2 mrkve, narezane na manje komadiće
- 2-3 stabljike celera, narezanog na kockice
- 3 režnja češnjaka
- pola crvene paprike
- 30 g sušenih rajčica (prvo ih na desetak minuta stavi u vruću vodu, a zatim nareži na manje komade)
- manja glavica kelja
- 1/2 šalice kvinoje, oprane i osušene
- 3/4 žličice timijana
- 3 žličice svježe narezanog peršina
- 1 žličica ružmarina
- 1/2 žličice origana
- žlica limunova soka
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Priprema:
- U posoljenoj vodi skuhaj grah (ostavljen u hladnoj vodi preko noći), ocijedi ga i ostavi sa strane.
- Nasjeckaj crveni luk, češnjak, mrkvu i celer. Luk, mrkvu i celer pirjaj na maslinovom ulju dok luk ne postane staklast, a mrkva mekana.
- Dodaj papriku narezanu na trakice, a malo kasnije češnjak, timijan i origano.
- Nakon jedne minute, dodaj sušene rajčice, ulij vodu (ili povrtni temeljac), dodaj sol, papar, peršin, ružmarin i limunov sok te kuhaj oko 20 minuta.
- Dodaj kvinoju i grah, kuhaj još 10 minuta, zatim ubaci kelj na još nekoliko minuta.
- Po potrebi stavi još soli i papra.
Dobar tek!