Sladoled ovu poslasticu čini posebno privlačnom, ali recept sadrži nekoliko skrivenih zdravih sastojaka. Sadrži cimet koji regulira šećer u krvi i potiskuje osjećaj gladi, a vlakna koje sadrže jabuke također djeluju kao kontrolori gladi.
Sastojci za 6 porcija:
- 8 jabuka
- 4 žlice maslaca
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/2 čajne žlice cimeta
Za punjenje:
- 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/4 šalice zobenih pahuljica
- 1/4 šalice karameliziranog šećera
- 1/2 čajne žlice cimeta
- 4 žlice maslaca
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva
- Pripremi crumble (drobljenac) za punjenje: U zdjelu srednje veličine pomiješaj brašno, zob, smeđi šećer i cimet. Nareži maslac i miješaj sastojke dok ne postanu mrvičasti (crumbly).
- Oguli i zgnječi dvije jabuke. Dodaj zgnječene jabuke, maslac, smeđi šećer i cimet u posudu srednje veličine i miješaj na umjerenoj vatri osam minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Makni s vatre.
- Odstrani vrhove ostalim jabukama i izdubi ih žlicom. Nemoj ih previše izdubiti, tek toliko da dobiješ prostora za punjenje.
- Napuni jabuke izdašno s pripremljenim drobljencem.
- Stavi jabuke u protvan na papir za pečenje i peci 10 do 15 minuta dok drobljenac ne postane hruskav.
- Posluži sa sladoledom od vanilije i preljevom od karamele.