Hrana 26. svibnja 2020.

Tri recepta za sladoled bez šećera i jaja

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među veganima daleko poznat, nice cream ili fini sladoled, radi se isključivo od voća te nema dodanog šećera, mlijeka ni jaja.

Nice cream od jagode

Jednom pripremljen, ovaj slastan desert možeš u zamrzivaču čuvati do dva tjedna. Navedeni sastojci dovoljni su za pripremu dvije do četiri porcije. U slast!

Sastojci:

  • 400 g jagoda
  • 1 srednja banana
  • 1/8 žličice soli
  • 160 mL bademovog mlijeka

Priprema:

  1. Rasporedi jagode i bananu na lim za pečenje obložen masnim papirom. Stavi ih u zamrzivač na 4 sata.
  2. Prebaci voće u procesor za hranu ili u blender. Dodaj sol. Uključi ga na oko 30 sekundi. Zaustavi procesor i sastojke kreme koji su uz rub procesora hrane ili blendera lopaticom vrati u sredinu blendera.
  3. Ulij mlijeko i uključi procesor na minutu. Zaustavi procesor, ostruži stranice i promiješaj. Upali ga i pusti da miješa smjesu sve dok ona ne postane glatka i kremasta, oko 2 minute.
  4. Posluži odmah ili prebaci u nepropusnu posudu i stavi u zamrzivač na otprilike 2 sata.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Nice cream od limuna

Samo pet minuta bit će ti potrebno za pripremu i dodatnih pet minuta za izradu ovog lažnog sladoleda. Sastojci u ovom receptu također su dovoljni za dvije do četiri porcije, a sigurni smo željet ćeš da ih ima više, prenosi missGASTRO.

Sastojci:

  • 2 smrznute banane
  • sok od 1/2 limuna
  • malo limunove korice
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica mlijeka ili 1 žlica običnog jogurta

Priprema:

  1. Noć prije, banane nareži i stavi na lim za pečenje koji je obložen masnim papirom. Zamrzni ih preko noći. 
  2. U blender stavi smrznute banane, limunov sok, limunovu koricu i ekstrakt vanilije. Smjesu miješaj dok ne dobije kremastu teksturu nalik sladoledu. Možda ćeš morati zaustaviti blender nekoliko puta da postružeš smjesu koja će biti na stranicama blendera.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Nice cream od 'karamele'

Bez imalo grižnje savjesti i prepun B vitamina, ovaj će te sladoled osvježiti, a i napuniti energijom. U slast!

Sastojci:

  • 4 smrznute banane (oguli i nasjeckaj ih na komade, zamrzni preko noći)
  • 2 suhe datulje
  • 1 žlica maca praha (nije obavezno)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica bademovog maslaca
  • 60 mL bademovog mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žlice javorovog sirupa

Priprema:

  1. Napravite svoj kakao umak - dobro izmiješaj kakao prah i javorov sirup i ostavite sa strane.
  2. Sve ostale sastojke pomiješaj u blenderu. Uključi blender i blendaj oko 20 sekundi. Zatim ga zaustavi i sakupi sastojke koji se nalaze uz rub te ga ponovno uključi. Ponovi postupak dok ne dobiješ glatku i kremastu smjesu.
  3. Ako želiš, dobivenu smjesu stavi sada na kratko u zamrzivač kako bi ona bila nešto kruća.
  4. Jednom gotovu, smjesu nice creama prelij umakom od kakaa i dodaj malo bademovog maslaca za ukras.
  5. Po želji dodatno ukrasi kokosovim pahuljicama, bobičastim voćem ili nekom drugom namirnicom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.