Hrana Hrana kao lijek 28. lipnja 2019.

Tri prirodna laksativa dr. Oza

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zatvor je neugodan problem s kojim smo se svi susreli, vrlo je čest, ali i lako popravljiv. Boriti se protiv njega ili spriječiti da se dogodi možeš prema receptu slavnog dr. Oza.

Doctor Oz navodi prirodne lijekove za zatvor, nadutost ili bilo kakve probleme s lošom probavom

Jabučni ocat

Započni dan sa žlicom jabučnog octa natašte. Ovaj ocat je specifičan jer sadrži vlakna koja se nazivaju pektin i pomažu dobrim vrstama bakterija da rastu u tvojim crijevima. Pijenjem octa na prazan želudac on dolazi do tvojih crijeva i brže detoksicira tvoje tijelo. Jabučni ocat ima intenzivan okus pa ako je potrebno, razrijedi ga u čaši vode. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Chia sjemenke 

Kao i jabučni ocat i chia sjemenke sadrže mnogo vlakana, što naravno pomaže tvom probavnom sustavu. Potrebno je mnogo vremena da ove sjemenke prođu kroz tvoje tijelo, ali kad dođu, riješit će svaki zatvor

Ne sadrži gluten pa ih mogu koristiti i oni koji pate od celijakije. Zahvaljujući tome što imaju nizak glikemijski indeks, rado ih konzumiraju i sportaši, jer brzo daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima. Preporučuju se i u prehrani dijabetičara, jer u kontaktu s tekućinama u želucu – sjemenke stvaraju gel koji oblaže sluznicu i usporava razgradnju ugljikohidrata do sirovih šećera.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hibiskus

Hibiskus nije uobičajen sastojak u našoj prehrani, međutim, njegov cvijet sadrži kiselinu koja pomaže tvojim crijevima. Najbolji način da uneseš hibiskus je čaj. Popij vruću šalicu čaja navečer prije spavanja tako da imaš dovoljno vremena umiriti sustav. Čaj od hibiskusa ujedno obiluje tvarima koje inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljikohidrata. Poznato je da inhibira proizvodnju amilaze – enzima koji razgrađuje škrob i druge složene ugljikohidrate.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako pokušaš ovo ili neke druge savjete u borbi protiv konstipacije, a i dalje imaš problema sa crijevima, najbolje je da posjetiš liječnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.