Donosimo ti recept za zdravu tortu s limunom. Recept ti otkriva Jadranka Boban Pejić, prvo ime prirodne kuhinjeu Hrvatskoj. Recept je izdvojen je iz knjige ''Prirodno i slatko'': cjeloviti deserti bez šećera, autorice Jadranke Boban Pejić
Sastojci
Tijesto:
- 1 i ½ jušna žlica agavinog sirupa
- 4 jušne žlice biomargarina
- ¼ šalice brašna tip 850
- ¾ šalice sitnih zobenih pahuljica
- 4 jušne žlice mljevenih badema
- prstohvat soli
- ½ čajne žlice praha vanilije
Nadjev:
- 700 g tofua (tvrdog)
- sok i naribana korica 2 limuna
- sok i naribana korica 2 naranče
- 2/3 šalice agavinog sirupa
- 1/3 šalice suncokretovog ulja (hladno prešano za prženje)
- 1 čajna žlica vanilije u prahu
- prstohvat soli
- 3 jušne žlice aru praha
- listići badema za ukras
Priprema
- Zagrij pećnicu na 180°C.
- Za biskvit izmiksaj agavin sirup i margarin.
- Pomiješaj sa svim drugim sastojcima za tijesto i stavi na nauljeni kalup za tortu (promjera 20 cm).
- Izmiksaj sve sastojke za nadjev u glatku smjesu pa rasporedi na tijesto.
- Peci 30 minuta da lagano potamni.
- Pet minuta prije kraja pečenja pospi listićima badema.
- Ostavi da se ohladi pa posluži.
Recept je izdvojen je iz knjige ''Prirodno i slatko'': cjeloviti deserti bez šećera, Jadranke Boban Pejić (Planetopija, 2009.) Foto: Maja Danica Pečanić)