Hrana 03. svibnja 2012.

Top dodaci prehrani protiv alergija

Vitamini_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ulje crnog kima posebno povoljno djeluje kod astme, a kalcij u kombinaciji s vitaminom C ublažava simptome alergije i jača imunitet. List koprive pomoći će ti kod alergijskog rinitisa, a probiotici će djelovati preventivno u borbi protiv alergija

Terapija alergije obično se svodi na ublažavanje simptoma, pa je najbolja strategija jačanje imunološkog sustava redovitim unosom voća, povrća, pčelinjih proizvoda te općenito uravnoteženom prehranom kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života

Jedna od najčešćih alergijskih tegoba koje se javljaju u proljeće je alergijski rinitis, čija se učestalost kreće od 1,4 do 39,7 posto u različitim zapadnim zemljama. Primjerice, navodi se kako je učestalost alergijskog rinitisa porasla za 4 puta u Engleskoj u posljednjih 30 godina. Evo pregleda najpopularnijih dodataka prehrani za borbu protiv alergije.

Kozlinac (Astragalus membranaceus)

Astragalus se koristi već stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini za opći boljitak organizma i kao izuzetno snažno sredstvo za jačanje tijela. Astragalus pomaže protiv štetnih utjecaja iz okoliša tako što stimulira proizvodnju i cirkulaciju imunoloških T-stanica koje predstavljaju jednu od ključnih linija obrane organizma od bolesti.

Kod pojave simptoma alergije u istraživanjima se korisnom pokazala ljekovita biljka Astragalus membranaceus, posebice kod simptoma sezonskog alergijskog rinitisa.

Ulje crnog kima

Ulje crnog kima (Nigella sativa) je prirodni pripravak koji se koristi za prevenciju i ublažavanje alergijskih reakcija jer utječe na razinu histamina. Istraživanja su pokazala kako posebno povoljno djeluje kod simptoma astme i alergijskog rinitisa. Štoviše, neke studije ukazuju da za pripravcima crnog kima treba posegnuti kod alergijskog rinitisa, posebice u osoba kod kojih treba izbjeći davanje lijekova protiv alergije.

Prah zelenog ječma

Tijekom posljednjih 20 godina, tim znanstvenika na čelu s dr. Yoshihide Hagiwarom, proveo je brojna istraživanja kojima su ukazali na iznimnu antioksidativnu i detoksikacijsku moć zelenog ječma. Sok zelenog ječma sadrži obilje klorofila, antioksidansa, enzima i brojnih fitokemikalija, supstancija koje igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i detoksikaciji određenih kemijskih spojeva, poput pesticida i konzervansa.

Sok zelenog ječma praktičan je napitak koji opskrbljuje organizam obiljem klorofila, a ujedno sadrži beta-karoten, vitamine C, E, B1, B2, B3 i B6, aminokiseline, enzime i minerale. Uz ove dobro poznate nutrijente, sok zelenog ječma sadrži i manje poznate, ali iznimno moćne molekule s antioksidativnom aktivnošću.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji identificirali su snažne antioksidanse – superoksid-dismutazu i 2''-O-glikozilizoviteksin (2"-O-GIV) u zelenom ječmu. Smatra se da su upravo ove molekule odgovorne za superioran učinak zelenog ječma na zdravlje čovjeka.

Probiotici

Svakodnevnim unošenjem probiotika putem fermentiranih mliječnih proizvoda i dodataka prehrani djelujemo povoljno na ravnotežu crijevne mikroflore koja igra važnu ulogu u jačanju imuniteta budući da je čak 60 posto stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima.

Složenom međuigrom dobrih i loših bakterija u našim se crijevima svakodnevno odvija bezbroj reakcija, a povoljnu ravnotežu među stanovnicima naših crijeva može narušiti stres, povišena temperatura, uzimanje lijekova, posebice antibiotika te pogrešna prehrana. Intestinalna mikroflora igra važnu ulogu u održanju zdravlja čovjeka uslijed utjecaja na nutritivne, imunološke i fiziološke funkcije.

Neravnoteža crijevne mikroflore povezuje se s povećanim rizikom specifičnih bolesti te je stoga prisutan značajan interes za tvarima i mikroorganizama koje povoljno utječu na rast i aktivnost korisnih bakterija u probavnom sustavu.

Prema istraživanjima, korist uzimanja probiotika protiv alergija manifestira se vrlo rano, već u majčinoj utrobi. Jedna finska studija pokazuje da izlaganje majke i djeteta probioticima stimulira razvoj imunološkog sustava djeteta i stoga ima ulogu u prevenciji alergija.

U studiju su uključene trudnice s alergijma i trudnice čije partnere muče alergije kako bi se promotrio učinak probiotika na djecu s većim rizikom jer je poznato da nasljeđe ima važnu ulogu u razvoju alergija. Trudnice su počele uzimati probiotike u 8. mjesecu trudnoće i njihova djeca su imala 30 posto manju vjerojatnost pojave atopijskog ekcema, što je često rana manifestacija alergija.

Propolis

Propolis je pčelinji proizvod koji se posljednjih godina sve više ispituje i primjenjuje u medicini. Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje s medom ili drugim pčelinjim proizvodima.

Kemijski sastav propolisa još nije u potpunosti razjašnjen, no poznato je da sadrži razne smole i smolama slične tvari, balzame i eterična ulja, vosak, pelud, aromatske spojeve, mineralne tvari, fitohormone... Također, sadržaj aktivnih tvari u propolisu značajno se razlikuje u ovisnosti o geografskom porijeklu i stoga ga je teško standardizirati.

Danas se vjerojatno može reći da ne postoji područje djelovanja u kojem propolis nema svoju ulogu. Prepoznata je i potvrđena njegova terapijska pomoć pri tretiranju alergija, astme, artritisa, akni, bronhitisa, opeklina, prehlade, dentalnih problema i problema s desnima, ekcema, gastrointestinalnih tegoba i još mnoštva drugih. Posebno valja istaknuti povoljno djelovanje propolisa na imunološki sustav i jačanje otpornosti organizma.

Također, jedna klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.

List koprive

Protuupalno djelovanje lista koprive ukazuje kako bi ova ljekovita biljka mogla biti korisna za alergijske bolesti raznih vrsta. Primjerice, u jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 69 osoba s alergijskim rinitisom, pokazalo se da 600 mg liofiliziranog praha lista koprive učinkovito ublažava simptome.

Čak 58 posto ispitanika izjavilo je kako im je pripravak olakšao većinu simptoma, a 48 posto ispitanika izjavilo je kako smatraju pripravak koprive učinkovitijim od bezreceptnih lijekova protiv alergije. Ipak, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se potvrdila navedena djelovanja.

Kalcij i vitamin C

Već se desetljećima preporučuje uzimanje kalcija u kombinaciji s vitaminom C koji imaju povoljno djelovanje na simptome alergije i jačanje imuniteta. Visokodozirani pripravci (1000 – 2000 mg/dan) vitamina C u različitim su studijama uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija.

Utvrđeno je da snižava razinu histamina u tijelu, smanjuje propusnost stanične stijenke i uspješno se bori sa stranim tvarima koje uđu u tijelo. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada.

S obzirom na to da u alergijskom procesu zbog djelovanja histamina dolazi do povećanja propusnosti krvnih žila, korisno je uzimati i kalcij, jer on smanjuje i normalizira upravo tu pojavu.

Kvercetin

Kvercetin je bioflavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja, naročito kod alergija dišnog sustava (alergijski rinitis). Kvercetin je prirodni antihistaminik, koji štiti vitamin C i jača kolagen. Ima snažan afinitet za mastocite i bazofile – stanice koje igraju važnu ulogu u alergijskim reakcijama.

Kvercetin stabilizira membrane tih stanica i tako prevenira upalno djelovanje i lučenje histamina. Preporučuje se uzimati relativno visoke doze – čak 1000 – 2000 mg/dan, što je gotovo nemoguće postići unosom putem hrane te je potrebno posegnuti za pripravcima. I u iznimno visokim koncentracijama nije primjećen nikakav neželjeni učinak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.