Hrana Zdravi recepti 08. kolovoza 2016.

Tikvice na žaru s octom od pistacija - jednostavno ih moraš probati!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Visok udio vode tikvice čini idealnom namirnicom za vrijeme redukcijske dijete. Zahvaljujući obilju folata, vitamina C i beta-karotena, tikvice štite srce i krvne žile od ateroskleroze i srčanog te moždanog udara, dok magnezij i kalij reguliraju krvni tlak.

Fitonutrijenti, u soku tikvica, imaju antikancerogena svojstva, dok biljna vlakna iz kore reduciraju visok kolesterol. Tikvice je najbolje konzumirati s korom kako bi u potpunosti iskoristila sva ljekovita svojstva.

Tikvice na žaru s octom od pistacije

Sastojci:

  • 5 mladih tikvica
  • maslinovo ulje za premazivanje
  • šaka rikole
  • parmezan

Za umak od octa:

  • 1 češanj češnjaka
  • 30 g oljuštenih pistacija
  • 30 ml jabučnog octa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • usol i papar

Priprema

Na umjerenoj temperaturi zagrij tavu za grilanje. Tikvice nareži na tanke trake, po dužini, a zatim ih premaži maslinovim uljem. Peci ih dvije-tri minute, sa svake strane. 

Umak od octa: usitni češnjak, pistacije, dodaj prstohvat svježe mljevenog papra i soli. Zatim dodaj ocat i maslinovo ulje. Pripremljenim umakom prelij tikvice sa žara i prekrij ih rikolom te ribanim parmezanom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.