Visok udio vode tikvice čini idealnom namirnicom za vrijeme redukcijske dijete. Zahvaljujući obilju folata, vitamina C i beta-karotena, tikvice štite srce i krvne žile od ateroskleroze i srčanog te moždanog udara, dok magnezij i kalij reguliraju krvni tlak.
Fitonutrijenti, u soku tikvica, imaju antikancerogena svojstva, dok biljna vlakna iz kore reduciraju visok kolesterol. Tikvice je najbolje konzumirati s korom kako bi u potpunosti iskoristila sva ljekovita svojstva.
Tikvice na žaru s octom od pistacije
Sastojci:
- 5 mladih tikvica
- maslinovo ulje za premazivanje
- šaka rikole
- parmezan
Za umak od octa:
- 1 češanj češnjaka
- 30 g oljuštenih pistacija
- 30 ml jabučnog octa
- 3 žlice maslinovog ulja
- usol i papar
Priprema
Na umjerenoj temperaturi zagrij tavu za grilanje. Tikvice nareži na tanke trake, po dužini, a zatim ih premaži maslinovim uljem. Peci ih dvije-tri minute, sa svake strane.
Umak od octa: usitni češnjak, pistacije, dodaj prstohvat svježe mljevenog papra i soli. Zatim dodaj ocat i maslinovo ulje. Pripremljenim umakom prelij tikvice sa žara i prekrij ih rikolom te ribanim parmezanom.