Hrana 01. ožujka 2013.

Tikvicama ukloni toksine iz organizma

Tikvice2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan, a blagotvorno djeluju na zdravlje probavnog i krvožilnog sustava. Ekstrakt dobiven iz njih pokazao se blagotvornim u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate koja uzrokuje bolno i otežano mokrenje

Tikvice potječu iz Meksika, a zajedno s dinjama i krastavcima, svrstavaju se u porodicu Cucurbitacea. Iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, najukusnije su u sezoni od svibnja do srpnja. Postoji veliki broj različitih vrsta koje se razlikuju prema obliku, veličini, boji i okusu. Najbolji okus imaju plodovi koji su dugački do 15 cm, a osim samoga ploda jestivi su i cvjetovi tikvica koji se obično pohaju.

Zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice prilično je impresivan - one su izvanredan izvor mangana i vitamina C te vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Mnogi od navedenih nutrijenata imaju dokazano zaštitno djelovanje na zdravlje krvožilnog sustava. Magnezij igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprječavaju oksidaciju kolesterola te posljedično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Kombinacija s drugim namirnicama bogatima fitotvarima

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno djeluju i na zdravlje probavnog sustava. Visok unos prehrambenih vlakana potiče pražnjenje crijeva, a samim time i uklanjanje toksina iz organizma. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protuupalno djelovanje što ih čini blagotvornima kod stanja koje karakterizira upalni proces, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Ekstrakt dobiven iz tikvice, pokazao se blagotvornim i u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje nerijetko zahvaća muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje. Pri tome, najbolje djelovanje tikvice polučuju kada se konzumiraju u kombinaciji s drugim namirnicama bogatima fitotvarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.