Hrana Hrana kao lijek 11. veljače 2022.

Tekuća superhrana: Evo što se događa kad piješ kokosovu vodu svaki dan

Foto: shutterstock Kokosova voda je zdrav i ukusan napitak
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što nam kokosova voda budi sjećanja na ljetni odmor i plažu, također je puna vitamina i minerala. Zato je najbolje popiti je malo svaki dan…

Za početak da odmah nešto razjasnimo: mnogi miješaju kokosovu vodu s kokosovim mlijekom. Naime, kokosovo mlijeko je mješavina vode i pulpe zrelih kokosa te se umjetno proizvodi. Kokosova voda, s druge strane, dolazi izravno iz unutrašnjosti nezrelih kokosa. Što je orah zreliji, to je manje kokosove vode u njemu jer ga je pulpa upila.

Ovisno o sorti, mladi kokosi sadrže između 600 i 800 ml kokosove vode. Možda si bila u tropskim zemljama gdje često dobiješ kokos sa slamkom te možeš pijuckati ukusnu vodu direktno s izvora.

Čak i na našim geografskim širinama sada možeš dobiti kokosovu vodu. Nažalost, ne dolazi izravno iz voća, nego uglavnom iz plastične boce ili Tetra-Paka i ima odgovarajući dug transport iza sebe. Međutim, ova superhrana je u svakom slučaju zdrava. Donosimo ti pet najboljih zdravstvenih argumenata za kokosovu vodu.

5 razloga zašto bi trebala piti kokosovu vodu svaki dan

1. Bogata je vitaminima, hranjivim tvarima i antioksidansima

Kokosova voda bogata je vitaminima i mineralima koji podržavaju naš imunološki sustav i niz drugih procesa u tijelu – poput kalija, kalcija i magnezija. Antioksidansi se također nalaze u velikim količinama u ukusnoj tekućini od kokosa. Oni štite naše stanice od takozvanih slobodnih radikala, odnosno štetnih tvari poput toksina iz okoliša ili UV zraka. Kao što istraživanja pokazuju, ovi antioksidansi u kokosovoj vodi također mogu sniziti razinu kolesterola.

2. Hidratizira, a ima malo kalorija

Kokosova voda se sastoji od oko 95 posto vode pa je savršena za opskrbu tijela tekućinom. Ako ti je obična voda previše dosadna, radije pij kokosovu vodu nego sokove, bezalkoholna pića i sl. Oni su obično visokokalorični, dok je kokosova voda s tek 45 kalorija na 200 ml (odnosno otprilike velika čaša) znatno zdravija, a i dalje je jako ukusna.

3. Pomaže u oporavku nakon vježbanja

Kad smo kod hidratacije, poznato je da je izuzetno važna, osobito nakon treninga. Mnogi ljudi jako vole sportska pića poput Gatoradea koja su obogaćena elektrolitima. Naše tijelo gubi te minerale kada se znojimo tijekom vježbanja pa je važno nakon toga nadoknaditi elektrolite. Kokosova voda je zdravija i potpuno prirodna alternativa takvim industrijskim sportskim napitcima jer ima jednako visok sadržaj elektrolita.

4. Održava stabilnu razinu šećera u krvi

Kokosova voda također ima pozitivan učinak na razinu šećera u krvi. Istraživanja su uspjela dokazati da ovaj ukusni napitak poboljšava razinu šećera u krvi i može pomoći u kontroli stabilne razine šećera u krvi na dugi rok. Naravno, svakako kupuj kokosovu vodu bez dodanog šećera kako ne bi potkopala pozitivne učinke.

5. Dobra je za zdravlje srca

Budući da je kokosova voda jako bogata kalijem, također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. To je potvrdilo i istraživanje. Stoga zdravlje srca također ima koristi od redovitog pijenja kokosove vode. Drugo istraživanje uspjelo je potvrditi manji rizik od kardiovaskularnih bolesti uz konzumaciju napitka.

Možda te zanima... 7 načina kako ne bi trebala koristiti kokosovo ulje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.