Hrana 18. srpnja 2011.

Svi su ludi za Radlerom!

Pive-4450X300_1
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potekavši iz Njemačke, a udomaćen u većem dijelu Europe, napitak Radler omiljen je među ljubiteljima laganijih verzija pive. Naše nutricionistice analizirale su 4 Radler piva koja su okupirala i naše tržište

Radlermanija

Potekavši iz Njemačke, a udomaćen u većem dijelu Europe, napitak Radler omiljen je među ljubiteljima laganijih verzija pive. Ovo pitko piće nastaje spajanjem tradicionalno srednje tamnog piva, u današnje doba češće svijetlog piva, s limunadom u omjeru 1:1. 

Legenda nastanak Radlera povezuje se s gostioničarom Franzom Xaver Kuglerom kojemu je 1922. godine u gostionicu smještenu u bavarskom gradiću Deisenhofenu nedaleko od Munchena jedne lipanjske subote "banulo" nekoliko tisuća biciklista željnih piva.

Franz nije imao dovoljno piva za toliku skupinu, ali je imao poveće zalihe bezbojne gazirane limunade. Domišljatost i nužda naveli su ga da pomiješa limunadu s jednakom količinom piva i posluži žedne goste ovim napitkom pod izlikom da je piće osmišljeno upravo za njih kako ne bi pali s bicikla. Gosti su bili oduševljeni Franzovom inovacijom, a ostalo je povijest. 

Piće se s vremenom proširilo diljem Europe, a okupiralo je i prostore Hrvatske pa su se tako i domaće pivovare bacile u business proizvodnje ovog osvježavajućeg i laganog napitka.

1. Karlovačko Radler limun

Mješavina svijetlog lakog lager piva i osvježavajućeg bezalkoholnog pića od limunovog soka.

  • Sadržaj ekstrakta 9,8 posto
  • Alkohol 2 posto vol.
  • Voćni udio 4,2 posto

Sastojci:

Osvježavajuće piće 60 posto (voda, šećer, koncentrirani sokovi limuna i naranče, limunska kiselina,stabilizatori: guma arabika, glicerolni esteri smola drveta, karuba guma; prirodna aroma, antioksidansi: askorbinska kiselina, mješavina obogaćena tokoferolom, askorbil palmitat; ekstrakt limuna), pivo 40 posto (voda, ječmeni slad, hmelj).

Komentar:

Piće s niskim udjelom alkohola i relativno povoljnog sastava. Sadrži koncentrirane sokove limuna i naranče, prirodne arome i prirodne i bezopasne aditive, ali i kontroverzne glicerolne estere smola drveta kojima neke studije pripisuju nepovoljan učinak na jetru ukoliko se konzumira u većim dozama.

U odnosu na konkurentne napitke ističe se sadržajem blagotvornih antioksidansa: osim vitamina C sadrži i vitamin E te limunsku kiselinu koja se koristi za zakiseljavanje napitka.

Djeluje osvježavajuće budući da sadrži 60 posto osvježavajućeg bezalkoholnog pića i 40 posto svijetlog laganog lager piva.

2. Ožujsko limun

Mješavina svijetlog piva lager i osvježavajućeg bezalkoholnog pića od limunovog soka.

  • Sadrži: ječmeni slad
  • Alkohol 2 posto vol
  • Voćni udio: 4,5 %

Sastojci:

Osvježavajuće piće 60 posto (voda, fruktozni sirup, koncentrat limuna, ekstrakt naranče, koncentrat naranče, arome, zgušnjivači: pektin (E440) i guma rogačeve mahune (E410), antioksidans: askorbinska kiselina (E300), bojilo: quinoline yellow (E104), pivo 40 posto (voda, ječmeni slad, kukuruzna krupica, hmelj)

Komentar:

Napitak s niskim udjelom alkohola i nešto većim voćnim udjelom u odnosu na konkurenciju. Osim ekstrakta limuna sadrži i esktrakt i koncentrat naranče. Umjesto šećera sadrži fruktozni sirup koji služi kao sladilo, međutim istraživanja mu pripisuju brojne nepovoljne učinke poput oštećenja jetre, porasta razine triglicerida u krvi, porasta tjelesne mase i sl.

Kao antioksidans korišten je vitamin C, a sadrži i prirodne zgušnjivače poput pektina koji u napitku služi kao zgušnjivač, a inače je poznato da pospješuje probavu. Valja napomenuti da se u napitku nalazi quinoline yellow- umjetno žuto bojilo koje je dokazano povezanom s poremećajem hiperaktivnosti u djece (pa čak prema Pravilniku o aditivima proizvodi koji sadrže ovaj aditiv moraju nositi napomenu kako bojilo može utjecati na aktivnost i pažnju djece).

Iako ovaj napitak nije namijenjen djeci, zabrinjavaju rezultati nekih istraživanja koji pokazuju da kronični unos bojila quinoline yellow odnosno kinolinsko žutilo može izazvati alergiju i dermatitis.

Napitak djeluje osvježavajuće budući da sadrži 60 posto bezalkoholnog pića od limunovog soka i 40 posto svijetlog lager piva.

3. Pan Radler limun

Mješavina svijetlog piva lager i osvježavajućeg bezalkoholnog pića od limunovog soka.

  • Udio soka od limuna 4,2 posto
  • Alkohol 2 posto vol

Sastojci:

Osvježavajuće piće 60 posto (voda, šećer, koncentrirani sok limuna, limun, ulje limuna, prirodna aroma limuna s drugim prirodnim aromama, stabilizator karuba guma, antioksidans, askorbinska kiselina), pivo 40 posto (voda, ječmeni slad, kukuruzna krupica, hmelj)

Komentar:

Napitak s niskim udjelom alkohola, prirodnim aromama i aditivima te antioksidativnim vitaminom C. U konkurenciji proizvoda koje analiziramo, ovo je nutritivno najpoželjniji proizvod, budući da ne sadrži nepoželjne aditive.

Napitak djeluje osvježavajuće budući da sadrži 60 posto bezalkoholnog pića od limunovog soka i 40 posto svijetlog lager piva.

4. Graffenwalder pivo

Mješavina svijetlog piva i umjetnog osvježivača bezalkoholnog pića s okusom limuna.

Sastojci:

Svijetlo pivo 50 posto (voda, ječmeni slad, ekstrakt hmelja), umjetno osvježavajuće bezalkoholno piće s okusom limuna 50 posto (voda, šećer, ugljični dioksid, kiselina: limunska kiselina, aroma).

Komentar:

Napitak s nešto većim sadržajem alkohola u odnosu na konkurenciju budući da sadrži svijetlo pivo i bezalkoholno piće s okusom limuna u jednakim omjerima. Jedini napitak čiji je bezalkoholni sastojak s okusom limuna gaziran odnosno sadrži ugljični dioksid. Također, napitak ne sadrži sok od limuna ni u tragovima, već je ''sok od limuna'' napravljen tako da je vodi dodan šećer, limunska kiselina i arome. Kao sredstvo za zakiseljavanje i antioksidans sadrži limunsku kiselinu.

Kada na deklaraciji stoji ''umjetno osvježavajuće bezalkoholno piće s okusom limuna'' komentar gotovo i da nije potreban.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.