Hrana Zdravi recepti 28. veljače 2017.

Sushi, humus i rižini keksi iz supermarketa su zdravi. Ili?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško je razlučiti koje namirnice su zbilja zdrave, a koje samo izgledaju tako. Često nas pametno osmišljene ambalaže i slogani navedu na kupnju nečega što, zapravo, uopće nije zdrava namirnica.

Humus

Iako se humus često promovira kao visokoproteinska namirnica, istina glasi da sadrži veću količinu masti i ugljikohidrata, nego li proteina.

U prosjeku, 2 žlice humusa kupljenog u supermarketu sadrže 2 grama proteina i 100 kalorija. Posljedično, ako želiš unijeti 15 grama proteina (što je odrasloj osobi svega četvrtina poželjnog dnevnog unosa), uz njih ćeš dobiti i 750 kalorija.

Humus od patlidžana koji će ti pomoći u mršavljenju

Verzije humusa s dodatcima, poput pinjole, imaju još veću kalorijsku vrijednost. Uz to, umjesto maslinova ulja koje se tradicionalno koristi za pripremu humusa, komercijalne verzije često mogu sadržavati jeftinija ulja, poput sojinog, prenosi fitnessmagazine.com.

Zato, ako si veliki ljubitelj humusa, radije se sama okušaj u njegovoj pripremi i koristi visokokvalitetne namirnice.

Veganski sir

Kada na pakiranju pročitaš riječ veganski, vjerojatno odmah pomisliš da je riječ o zdravoj namirnici. Procesuirane namirnice uvijek ostaju procesuirane, bez obzira na to što su možda bezglutenske ili organske.

Ako obratiš pažnju na sastojke od kojih se izrađuje veganski sir, vidjet ćeš da se popis uglavnom svodi na tapioka brašno, jeftino biljno ulje i sol.

Koja je veza između sira i celulita?

Ako nisi vegan, zdravije je jednostavno posegnuti za klasičnim sirom, naravno, u umjerenim količinama. Ukoliko ne jedeš namirnice životinjskog porijekla, pokušaj sama napraviti veganski sir uz pomoć prehrambenog kvasca. Njegov okus će dati aromu siru i obogatiti ga vitaminom B.

Ledeni čaj

Svojim atraktivnim bojama i etiketama koje krase prikazi listića i cvjetova čaja, ledeni čajevi zbilja odaju dojam zdravog i ukusnog napitka, sve dok ne kreneš čitati popis sastojaka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U prosjeku, pola litre komercijalnog ledenog čaja sadrži oko 250 kalorija i 60 grama šećera.

Potraži one s nižim udjelom sladila, ili nezaslađene. Cijena im je znatno viša, ali tvoje tijelo će ti biti zahvalno. Naravno, uvijek ti preostaje skuhati i ohladiti čaj kod kuće.

Proteinske pločice

Otkrila si proteinske pločice s niskim udjelom ugljikohidrata, koje su i ukusne. Zvuči odlično, zar ne?

Okreni stražnju stranu pakiranja i pokušaj pročitati sastojke. Većina naziva je dugačka i komplicirana, pa zapravo ni ne razumiješ većinu toga. Ono što proizvođači ovakvih pločica rade je da ugljikohidrate zamijene umjetnim okusima, umjetnim sladilima i mastima.

Energetske pločice od smokvi i chia sjemenki

Još jednom, najbolje rješenje je da pripremiš sama svoje proteinske pločice.

Sushi

Kada je sushi u pitanju, nutritivne vrijednosti zavise od vrste sushija koju konzumiraš. Primjerice, 6 komada sushija od tempure i škampa može sadržavati i preko 600 kalorija.

Priprema jeftinijeg, a zdravog sushija

Mali komadići povrća koji su obično dodani ne doprinose mnogo hranjivim vrijednostima. Na kraju krajeva, jedeš lijepo zapakiranu rižu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mnogo je zdravija opcija otići u sushi bar, gdje možeš biti sigurnija u kvalitetu korištenih namirnica, kao i u činjenicu da sushi ne sadrži aditive.

Kruh od integralnog brašna

Integralno brašno zvuči zdravo, ali to ne mora nužno biti tako. Radi se o tome da taj naziv garantira isključivo jednu stvar - tvoj kruh sadrži više od jedne vrste žitarica.

Te žitarice mogu biti visoko procesuirani ugljikohidrati koji podižu razinu inzulina i potiču organizam na stvaranje zaliha, dakle više potkožnog masnog tkiva.

Da ili ne - cjelovite žitarice na dijeti

Ono što garantira veći udio vlakana i antioksidansa su cjelovite žitarice, pa obrati pažnju na njih kod provjeravanja popisa sastojaka.

Rižini keksi

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rižini keksi se promoviraju kao zdrave grickalice, zbog niskog udjela kalorija. Mana im je u tome što se rade od lako probavljivih ugljikohidrata, koji samo jačaju želju za još hrane.

Udio vlakana im je također nizak, a nemaju ni dovoljno masti i proteina, pa te nikada ne mogu do kraja zasititi.

9 namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi

Rižine kekse možeš zamijeniti nezasoljenim kokicama. Tri šalice kokica imaju istu kalorijsku vrijednost kao svega 2 rižina keksa, a sadrže i više vlakana.

Ovu hranu nikako ne smiješ podgrijavati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.