Hrana 09. travnja 2015.

Paradoks suncokretova ulja

Sunc-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U našoj anketi koju smo proveli o jestivim uljima doznali smo da je suncokretovo ulje jedno od najkorištenijih, a usprkos tome što ga najviše koriste, ispitanici smatraju da nema osobite zdravstvene i nutritivne karakteristike. Doznaj što je prava istina, koje su njegove karakteristike i značajke i kako ga ispravno koristiti

Doznaj više o rezultatima ankete

Bogatstvo vitamina E

Suncokretovo ulje omiljena je vrsta biljnog ulja u Hrvatskoj, što ni ne čudi jer je ono jeftino, ukusno i karakteristično za naše podneblje. Odlikuje se visokim udjelom vitamina E te posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane. Nutritivno gledano krasi ga nekoliko kvalitetnih osobina. Primjerice, odlikuje se visokim udjelom vitamina E. Od svih biljnih ulja, jedino ulje pšeničnih klica ima viši sadržaj vitamina E od suncokretovog ulja. Također, suncokretovo ulje može se pohvaliti s niskim sadržajem zasićenih masnih kiselina, a visokim sadržajem nezasićenih masti. U svom sastavu ono krije 70 posto višestruko nezasićenih omega - 6 masnih kiselina (najviše linolne masne kiseline), zatim oko 20 posto jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna kiselina koja je karakteristična za maslinovo ulje) te 10 posto zasićenih masnih kiselina (najviše palmitinske i stearinske masne kiseline). 

Suncokretovo ulje osigurava omega - 6 masne kiseline

S obzirom da je toliko popularno u našoj prehrani, suncokretovo ulje najviše doprinosi našem unosu omega - 6 masnih kiselina. U današnje vrijeme se dosta govori o utjecaju na zdravlje omjera omega - 3 i omega - 6 masnih kiselina u prehrani. Omega-3 nezasićene masne kiseline najzastupljenije su u ribama sjevernih mora, tuni, lososu, bakalaru dok omega - 6 masne kiseline nalazimo u biljnim uljima, uz suncokretovo tu su i kukuruzno i sojino. Našem organizmu potrebne su i omega - 3 i omega - 6 masne kiseline. 

Obje vrste smatraju se esencijalnim jer su potrebne za normalno funkcioniranje, no organizam ih sam ne može proizvesti već ih je potrebno unijeti putem prehrane. Unatoč tome što se o omega - 6 masnim kiselinama često priča u negativnom kontekstu, činjenica jest da bez njih ne možemo jer grade stanične komponente i nužne su za proizvodnju određenih signalnih molekula. Ključ leži u pravilnom omjeru unosa tih masnih kiselina koji bi prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije trebao iznositi od 1:3 do 1:5.

Prženje na suncokretovom ulju 

U kulinarstvu suncokretovo ulje koristi se za pirjanje, kuhanje i za pripremu salata, a zbog svog blagog okusa slaže se sa svim namirnicama. Ono posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane stoga se na njemu hrana može i pržiti. Međutim, ono što nikako nije preporučljivo je višekratno i dugotrajno prženje u istom ulju. Glavni razlog je što na visokim temperaturama nezasićene masti lako oksidiraju pa dolazi do stvaranja štetnih spojeva koji narušavaju zdravlje i prehrambenu vrijednost ulja. Učestalom konzumacijom hrane koja je pržena u istom suncokretovom ulju nekoliko puta dovodimo se u rizik od primjerice alergija, ateroskleroze i bolesti srca i krvnih žila te karcinoma.

Uzmemo li u obzir sve činjenice o suncokretovom ulju nameće se zaključak kako je suncokretovo ulje kvalitetna namirnica koja svakako ima svoje mjesto u sklopu pravilne prehrane. Dapače, kao izvor nezasićenih masti i vitamina E smatra se itekako poželjnom namirnicom, no kod odabira ulja u prehrani treba primijeniti glavni postulat pravilne prehrane, a to je raznovrsnost. Stoga uz uz suncokretovo ulje savjetuje koristiti i maslinovo, repičino, bučino i druga visoko vrijedna biljna ulja, a prženu hranu izbjegavati u što većoj mjeri.

Klikni za specijal o jestivim uljima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.