"Slatki vegan", kuharica je Dunje Gulin objavljena u izdanju Planetopije. Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu
Da onaj slatki dio obroka bude još slađi i od prirodnih sastojaka, pobrinula se Dunja Gulin, autorica nove kuharice "Slatki vegan". Iz nje dijelimo recept za prhke kekse koji se obavezno peku u Dunjinom domu za vrijeme blagdana. Sada stavi ove kekse u pećnicu, a onda kuharicu pod bor.
Sastojci za 24 do 26 keksa
- 130 g (1 šalica) brašna T-850
- 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
- 4 – 5 žličica maka u zrnu
- ¼ žličice praška za pecivo
- nekoliko prstohvata soli
- prstohvat bourbon vanilije u prahu
- korica 1 organskog limuna
- 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
- 1 – 2 žlice sojinog mlijeka
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 °C.
U većoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke i koricu limuna pa dodaj komadiće margarina i vilicom ih razmrvi. Dodaj žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvi pa rukom poveži tijesto. Ako se raspada kada ga stisneš u dlanu, dodaj još žlicu mlijeka pa kratko izmijesi da dobiješ homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.
Prebaci na radnu površinu te kratko mijesi. Spljošti, umotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata ili preko noći.
Ohlađeno tijesto razvaljaj na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikuj kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji ti se sviđa). Višak opet poveži u tijesto i razvaljaj te tako nastavi dok ne potrošiš cijelo tijesto.
Kekse špatulom pažljivo prebaci na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Peci 15-ak minuta ili produži još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.