Hrana Zdravi recepti 23. prosinca 2019.

Srca s limunom i makom, jedinstvena i slatka

Foto: Maja Danica Pečanić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Slatki vegan", kuharica je Dunje Gulin objavljena u izdanju Planetopije. Majstorica u kreiranju zdravijih varijanti slastica s prirodnim zaslađivačima, svježim i organskim sastojcima, Dunja Gulin donosi nam u ovoj slatkoj kuharici maštovite, gurmanske recepte za svaku prigodu

Da onaj slatki dio obroka bude još slađi i od prirodnih sastojaka, pobrinula se Dunja Gulin, autorica nove kuharice "Slatki vegan". Iz nje dijelimo recept za prhke kekse koji se obavezno peku u Dunjinom domu za vrijeme  blagdana. Sada stavi ove kekse u pećnicu, a onda kuharicu pod bor.

 | Author: Maja Danica Pečanić Foto: Maja Danica Pečanić Sastojci za 24  do 26 keksa

  •  130 g (1 šalica) brašna T-850
  • 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
  •  4 – 5 žličica maka u zrnu
  •  ¼ žličice praška za pecivo
  • nekoliko prstohvata soli
  • prstohvat bourbon vanilije u prahu
  • korica 1 organskog limuna
  • 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
  • 1 – 2 žlice sojinog mlijeka

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 °C.

U većoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke i koricu limuna pa dodaj komadiće margarina i vilicom ih razmrvi. Dodaj žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvi pa rukom poveži tijesto. Ako se raspada kada ga stisneš u dlanu, dodaj još žlicu mlijeka pa kratko izmijesi da dobiješ homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati.

Prebaci na radnu površinu te kratko mijesi. Spljošti, umotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata ili preko noći.

Možda te zanima... Detoks stručnjaci otkrivaju trikove za prirodan detoks u tri tjedna od A do Ž Dijeta Možda te zanima... Zimska torta od čokolade i orašastih plodova Hrana

Ohlađeno tijesto razvaljaj na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikuj kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji ti se sviđa). Višak opet poveži u tijesto i razvaljaj te tako nastavi dok ne potrošiš cijelo tijesto.

Kekse špatulom pažljivo prebaci na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Peci 15-ak minuta ili produži još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.