Iako je cijena šparoga na našem tržištu još uvijek prilično visoka, jedno je od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Stoga bi trebalo, s vremena na vrijeme, organizmu podariti ovu ”kraljevsku namirnicu”. Uz to što je niskokalorična, šparoga je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”
Kako je koristiti u prehrani?
Treba spomenuti i dragocjenu prisutnost folne kiseline i antioksidansa glutamina, koji pomažu u prevenciji tumora pluća, debelog crijeva i uterusa. Šparoge se zbog sadržaja folne kiseline posebno preporučuju i u prehrani trudnica. Može se jesti kuhana, konzervirana, pečena ili sirova.
Ako je želiš skuhati, najprije odreži drvenasti, nejestivi dio šparoge, a zatim donju polovicu oguli nožićem i kuhaj desetak minuta u kipućoj slanoj vodi. Tako je možeš poslužiti s maslacem, maslinovim uljem ili umacima. Šparoge također mogu biti delikatesni dodatak juhama, salatama, kao nadjev za tijesta i palačinke, prilog jelima od jaja, ribe, morskih plodova i mesa.
Saznaj koja su 2 aduta za borbu s proljetnim umorom!