Marinela ljeti najčešće priprema ribu uz razne salate, a ovaj je put salatu zamijenila hladnim špagetima. Kada se tome dodaju hladni umaci od crvene, zelene i žute paprike jednostavno i jeftino jelo za vruće dane je spremno za posluživanje!
Jeftino i ukusno za vrući ljetni dan!
Sjećaš se crvene, žute i zelene paprike iz prošlog recepta? Da, kao i što se i tebi sigurno dogodi da ponekad kupiš previše nečega i meni je ostalo nekoliko paprika viška u hladnjaku.
Ovih se dana može naći lijepih inćuna, a da budem iskrena uz jako visoke temperature skoro svaki dan jedem ribu ili morske plodove uz razne hladne salate.
No nije sve u salati, ima nešto i u hladnim špagetima. Umak od paprika koji inače često radim s tjesteninom uvijek mi je bio bolji kad se ohladi, pa sam ga počela spremati kao hladan umak sa hladnim špagetima.
No, nešto mi je nedostajalo sve dok prošli put nisam dodala slane inćune. I to je bilo to! Jeftino i ukusno jelo za vrući ljetni dan.
Isprobaj recept za hladne špagete s paprikom i inćunima!
Sastojci za 2 osobe
- 10 manjih svježih inćuna
- 170 g špageta
- 1 žuta paprika
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 luk
- 2 garnčice peršina
- maslinovo ulje
- sol
- povrtni temeljac
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti hladne špagete s paprikom i inćunima.
Priprema s guštom- Očisti inćune. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako si manje vješta, nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš inćune i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se ocijedile nožem zarežeš duž inćun i odstraniš kost.
- Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na dvije žlice maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i postane lagano staklasto proziran i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostalo.
- Operi nasjeckaj paprike na komadiće veličine 6,7 mm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja pirjaj zasebno žute, a zatim zelene i crvene paprike oko pet minuta. Dodaj im malo soli. Ostavi sa strane.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- U žutu papriku umiješaj poprženi luk, dvije žlice ulja i povrtni temeljac dovoljno da prekrije papriku i luk. Izmiksaj uz pomoć štapnog miksera. Zatim umak protisni kroz sito, lagano pritiskajući žlicom tako da na situ ostane kožica koja se nije uspjela izmiksati. Dobit ćeš baršunast umak. Dodaj soli po želji. Ostavi da se ohladi u frižideru.
- U zelenu papriku umiješaj listiće od dvije grančice peršina, dvije žlice ulja i povrtni temeljac dovoljno da prekrije papriku. Izmiksaj uz pomoć štapnog miksera. Zatim umak prođi kroz sito, lagano pritiskujući žlicom tako da na sitnom situ ostane kožica i komadići peršina koji se nisu uspjeli izmiksati.
- U crvenu papriku dodaj samo temeljac, izmiksaj, dodaj soli po želji. Ostavi da se ohladi u frižideru.
- Na malo maslinovog ulja (otpriike tri do četiri žlice) poprži na srednjoj vatri inćune s kožicom prema dolje. Ne okreći ih. Čekaj da postanu bijeli s gornje strane zatim ih pažljivo makni s vatre.
- Skuhaj špagete al dente. Kad su gotovi procijedi ih i isperi brzo hladnom vodom te promiješaj s maslinovim ulje. Ovdje moram istaknuti da tjesteninu kad je radim da bude topla nikad ne ispirem vodom, ni toplom ni hladnom. Hladni špageti su iznimka jer bi, da ih ostavim ohladiti na sobnoj temperaturi postali ljepljivi i ne bi se dali lijepo odvojiti.
- Pomiješaj ravnomjerno špagete s umacima. Zasebno umak od crvene, zelene i žute paprike. Možeš probati ih i pomiješati ranije, ali tada se nešto izgubi po meni, ne samo vizulano, nego osjetiš razlike u aromatici paprika koje kad se spoje direktno na tanjuru sa špagetima i inćunima čine sasvim novo iskustvo u inače pomalo običnom umaku.
- Serviraj špagete na tanjur, dodaj na vrh inćune (pogledaj sliku). Uz ovo jelo odlično paše rose od sorte plavac mali.
- Očisti inćune. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako si manje vješta, nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš inćune i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se ocijedile nožem zarežeš duž inćun i odstraniš kost.
- Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na dvije žlice maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i postane lagano staklasto proziran i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostalo.
- Operi nasjeckaj paprike na komadiće veličine 6,7 mm.
- Na tri, četiri žlice maslinovog ulja pirjaj zasebno žute, a zatim zelene i crvene paprike oko pet minuta. Dodaj im malo soli. Ostavi sa strane.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- U žutu papriku umiješaj poprženi luk, dvije žlice ulja i povrtni temeljac dovoljno da prekrije papriku i luk. Izmiksaj uz pomoć štapnog miksera. Zatim umak protisni kroz sito, lagano pritiskajući žlicom tako da na situ ostane kožica koja se nije uspjela izmiksati. Dobit ćeš baršunast umak. Dodaj soli po želji. Ostavi da se ohladi u frižideru.
- U zelenu papriku umiješaj listiće od dvije grančice peršina, dvije žlice ulja i povrtni temeljac dovoljno da prekrije papriku. Izmiksaj uz pomoć štapnog miksera. Zatim umak prođi kroz sito, lagano pritiskujući žlicom tako da na sitnom situ ostane kožica i komadići peršina koji se nisu uspjeli izmiksati.
- U crvenu papriku dodaj samo temeljac, izmiksaj, dodaj soli po želji. Ostavi da se ohladi u frižideru.
- Na malo maslinovog ulja (otpriike tri do četiri žlice) poprži na srednjoj vatri inćune s kožicom prema dolje. Ne okreći ih. Čekaj da postanu bijeli s gornje strane zatim ih pažljivo makni s vatre.
- Skuhaj špagete al dente. Kad su gotovi procijedi ih i isperi brzo hladnom vodom te promiješaj s maslinovim ulje. Ovdje moram istaknuti da tjesteninu kad je radim da bude topla nikad ne ispirem vodom, ni toplom ni hladnom. Hladni špageti su iznimka jer bi, da ih ostavim ohladiti na sobnoj temperaturi postali ljepljivi i ne bi se dali lijepo odvojiti.
- Pomiješaj ravnomjerno špagete s umacima. Zasebno umak od crvene, zelene i žute paprike. Možeš probati ih i pomiješati ranije, ali tada se nešto izgubi po meni, ne samo vizulano, nego osjetiš razlike u aromatici paprika koje kad se spoje direktno na tanjuru sa špagetima i inćunima čine sasvim novo iskustvo u inače pomalo običnom umaku.
- Serviraj špagete na tanjur, dodaj na vrh inćune (pogledaj sliku). Uz ovo jelo odlično paše rose od sorte plavac mali.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela