Počela je sezona tikvica pa je Marinela pripremila ukusne špagete s mladim tikvicama i njihovim cvjetovima. Cvjetove trebaš brati ujutro ili navečer i pripremiti u što kraćem roku od branja. Kako bi jelo bilo prikladno i za one intolerantne na laktozu, za umak je umjesto običnog koristila Alpro soya vrhnje za kuhanje
Gušti u tikvicama
Stigle su prve tikvice. Nema većeg gušta nego otići u vrt i nabrati ih zajedno s cvjetovima u ovo doba godine. Cvjetovi tikvica se beru ujutro ili navečer kad su otvoreni. Preko dana su temperature previsoke i cvjetovi se zatvore i pomalo smežuraju pa ih je onda teško očistiti. Moraju se pripremiti u što kraćem roku od branja.
Što se tiče mladih tikvica one su tako slatke i sočne da ih treba dinstati svega nekoliko minuta. Mljac! Ovo je jedno od onih jela koje tradicionalno pripremam svake godine. Ovaj puta malo sam ga prilagodila i za one koji su intolerantni na laktozu.
Sastojci za 2 osobe
- 160 g špageta
- 4 mlade tikvice
- 10 cvjetova od tikvica
- 50 ml sojinog vrhnja za kuhanje Alpro soya
- maslinovo ulje
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s mladim tikvicama i cvjetovima tikvica!
Priprema s guštom- Očisti cvjetove i izvadi tučak te odstrani
donji dio cvijeta (peteljku). Cvjetove prepolovi. Operi ih i ostavi da se
osuše na kuhinjskom papiru.
- Tikvice operi. Male i nešpricane i iz tvog vrta ne treba guliti. Nasjeckaj na komadiće debljine oko 2 mm.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- Na vatri zagrij 3 žlice maslinovog ulja. Dodaj narezane tikvice i posoli. Pirjaj tri do četiri minute.
- Zatim dodaj cvjetove tikvica i pirjaj dok ne uvenu (oko 2 minute).
- Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
- Tikvicama i cvjetovima tikvica dodaj još malo soli, svježe mljevenog
papra i vrhnje za kuhanje Alpro Soya. Sve dobro promiješaj.
- Kad su
špageti gotovi pomiješaj ih sa umakom i dodaj još malo maslinovog ulja i
vode u kojima su se kuhali špageti (5-6 žlica). Dobro
promiješaj da se okusi prožmu i serviraj tanjure. Sojino vrhnje možeš
dodati i na kraju. Po želji i ako smiješ jesti sireve, možeš dodati
naribani grana padano.
- Očisti cvjetove i izvadi tučak te odstrani donji dio cvijeta (peteljku). Cvjetove prepolovi. Operi ih i ostavi da se osuše na kuhinjskom papiru.
- Tikvice operi. Male i nešpricane i iz tvog vrta ne treba guliti. Nasjeckaj na komadiće debljine oko 2 mm.
- Stavi kuhati vodu za špagete.
- Na vatri zagrij 3 žlice maslinovog ulja. Dodaj narezane tikvice i posoli. Pirjaj tri do četiri minute.
- Zatim dodaj cvjetove tikvica i pirjaj dok ne uvenu (oko 2 minute).
- Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
- Tikvicama i cvjetovima tikvica dodaj još malo soli, svježe mljevenog papra i vrhnje za kuhanje Alpro Soya. Sve dobro promiješaj.
- Kad su špageti gotovi pomiješaj ih sa umakom i dodaj još malo maslinovog ulja i vode u kojima su se kuhali špageti (5-6 žlica). Dobro promiješaj da se okusi prožmu i serviraj tanjure. Sojino vrhnje možeš dodati i na kraju. Po želji i ako smiješ jesti sireve, možeš dodati naribani grana padano.
S obzirom da u ovom jelu nema nikakvih kiselih elemenata i tikvice su slatkaste, uz njega možeš popiti i neko crno vino izraženih voćnih aroma (npr. kupažu merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca).
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela
Više na: www.alprosoya-croatia.com