Ako su jagode tvoje najdraže proljetno voće, ovaj desert moraš probati! Souffle će te razveseliti u prve tople dane kada ti je potrebno nešto lagano i brzo. Iako je priprema soufflea jednostavna, i s njima puno toga može poći krivim putem - stoga ti Marinela savjetuje da vježbaš svoje kulinarske vještine
Već neko vrijeme razmišljam da podijelim ovaj recept s tobom. Idealan je za prve prave tople dane kada nam je potrebno nešto lagano i brzo. Ovo je desert s kojim ćeš osvojiti svoje goste, a pri tome nećeš potrošiti puno novca, a ni vremena.
Jagode obožavam, no uvijek pazim da ih kupujem kada im je sezona – svibanj i lipanj. Tada su najbolje i najsočnije. A soufflei su priča za sebe. Kad ih jednom naučiš raditi, postat će tvoj najomiljeniji desert. Iako soufflei mogu biti posluženi i kao slano jelo (primjerice, souffle od sira, krumpira), nakon što si spremila nekoliko puta ovaj desert znat ćeš točno na što paziti.
Soufllei su tako jednostavni, ali i s njima može puno toga poći krivim putem. Moj savjet je da vježbaš.
Isprobaj recept za souffle od jagoda!
Sastojci za 8 soufflea
Tijesto
- 340 g jagoda
- 150 g šećera
- 6 bjelanjaka
- 30 g šećera
- 3 jušne žice vode
- 2 jušne žlice kukuruznog škroba
- 1 žlica maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti souffle od jagoda!
Priprema s guštom- Jagode promiješaj sa 150 g šećera. Ostavi ih u hladnjaku da odstoje sat, dva i puste sok.
- Kad su jagode pustile sok, procijedi ih kroz sito.
- Sok stavi kuhati na laganu vatru dok se ne reducira na 1/4 tekućine.
- Pomiješaj kukuruzni škrob (gustin) s oko tri žlice vode. Dobro ga
promješaj i izlij u reducirani sok. Dobro promiješaj i zgusnutu tekućinu
skini s vatre.
- Ocijeđene jagode izmiksaj i dodaj u zgusnuti sok. Sve dobro promiješaj. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
- Kalupe namasti od vrha do dna pomoću kista umočenog u maslac ugrijan
na sobnu temperaturu. Zatim stavi u hladnjak na par minuta. Nakon par
minuta ponovno premaži maslacem i pospi kristalnim šećerom tako da se
uhvati za rubove. Ovaj postupak omogućit će da se souffle lakše digne iz
kalupa.
- Bjelanjke izmuti s prstohvatom soli i 30 grama šećera
dok ne dobiješ snijeg od bjelanjka. Bitno je da ga ne izmutiš premalo jer će bit prevodenast,
a niti previše tako da mu ostaviš "prostora" za dizanje u pećnici.
- Pomiješaj jednu trećinu izmućenih bjelanjaka s pireom od jagoda tako
da ideš uvijek od ruba zdjelice prema unutra uz pomoć špatule. Zatim
dodaj još jednu trećinu bjelanjaka i lagano miješaj - ponovno od rubova
prema unutra. Zatim dodaj zadnju trećinu bjelanjaka i još jednom vrlo
pažljivo promiješaj. Dobit ćeš rozi snijeg.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Pažljivo žlicom stavi u svaki kalup snijeg tako da ga napuniš do
jedan centimetar ispod ruba kalupa. Kod punjenja pripazi da ne zamažeš
rubove kalupa tako da se souffle lakše može dignuti u pećnici.
- Lagano protresi kalup tako da se izravna površina snijega.
- Peci 8 do 10 minuta dok se souffle ne digne. Ne otvaraj pećnicu prerano.
- Pospi šećerom u prahu i na vrh stavi komadić jagode.
- Posluži odmah vruće samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanilije
(souffle se nakon nekog vremena spusti, a i najbolje ga je pojesti
odmah - ja ih obožavam). Nakon što si nekoliko puta pripremila ovaj desert
znat ćeš točno na što paziti!
- Jagode promiješaj sa 150 g šećera. Ostavi ih u hladnjaku da odstoje sat, dva i puste sok.
- Kad su jagode pustile sok, procijedi ih kroz sito.
- Sok stavi kuhati na laganu vatru dok se ne reducira na 1/4 tekućine.
- Pomiješaj kukuruzni škrob (gustin) s oko tri žlice vode. Dobro ga promješaj i izlij u reducirani sok. Dobro promiješaj i zgusnutu tekućinu skini s vatre.
- Ocijeđene jagode izmiksaj i dodaj u zgusnuti sok. Sve dobro promiješaj. Bitno je da smjesa ne bude pretekuća.
- Kalupe namasti od vrha do dna pomoću kista umočenog u maslac ugrijan na sobnu temperaturu. Zatim stavi u hladnjak na par minuta. Nakon par minuta ponovno premaži maslacem i pospi kristalnim šećerom tako da se uhvati za rubove. Ovaj postupak omogućit će da se souffle lakše digne iz kalupa.
- Bjelanjke izmuti s prstohvatom soli i 30 grama šećera dok ne dobiješ snijeg od bjelanjka. Bitno je da ga ne izmutiš premalo jer će bit prevodenast, a niti previše tako da mu ostaviš "prostora" za dizanje u pećnici.
- Pomiješaj jednu trećinu izmućenih bjelanjaka s pireom od jagoda tako da ideš uvijek od ruba zdjelice prema unutra uz pomoć špatule. Zatim dodaj još jednu trećinu bjelanjaka i lagano miješaj - ponovno od rubova prema unutra. Zatim dodaj zadnju trećinu bjelanjaka i još jednom vrlo pažljivo promiješaj. Dobit ćeš rozi snijeg.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Pažljivo žlicom stavi u svaki kalup snijeg tako da ga napuniš do jedan centimetar ispod ruba kalupa. Kod punjenja pripazi da ne zamažeš rubove kalupa tako da se souffle lakše može dignuti u pećnici.
- Lagano protresi kalup tako da se izravna površina snijega.
- Peci 8 do 10 minuta dok se souffle ne digne. Ne otvaraj pećnicu prerano.
- Pospi šećerom u prahu i na vrh stavi komadić jagode.
- Posluži odmah vruće samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanilije (souffle se nakon nekog vremena spusti, a i najbolje ga je pojesti odmah - ja ih obožavam). Nakon što si nekoliko puta pripremila ovaj desert znat ćeš točno na što paziti!
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela