Hrana 19. svibnja 2010.

Slatko za tople dane

Casa1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slastice od voća, posebice onoga sezonskoga, kao što su trešnje, višnje, marelice, jagode, borovnice, ili pak lubenice i dinje, zbog svog blagog slatkastog okusa ljeti nam mogu biti izvrsno osvježenje. Donosimo ti recept za hladni desert s trešnjama

Dolaskom ljeta organizam valja osvježiti, pa ćemo slastice manje peći u pećnici, biskviti su tanji, a idealno osvježenje je sladoled i nestimulativne tekućine koje doprinose prirodnijem funkcioniranju organizma u vrijeme ljetnih vrućina.

U toplijem periodu godine prednost dajemo laganijim slasticama s biskvitima i kremama, koji sadrže manje masnoća. Često ih radimo u kombinaciji s kukuruznim i rižinim brašnom, a kus kus može biti odlična podloga za kolač.

Od zaslađivača prednost imaju sokovi od voća, među kojima je sok od jabuke u prednosti pred drugima zbog njegove široke upotrebe, te kukuruzni slad, javorov i agavin sirup. Ovaj posljednji zaslađivač od nedavna je dostupan i na našem tržištu, a pokazuje se kao iznimno praktičan prirodni zaslađivač, jer se odlično ponaša u slasticama.

Masnoće se u ljetnim slasticama koriste u malim količinama stoga se koriste orašasti plodovi kao kvalitetan izvor esencijalnih masnih kiselina.

Radionica kuhanja

Na Makronovinoj radionici kuhanja "Slatko za tople dane" koju 25. svibnja vodi iskusna učiteljica kuhanja Tončika Cukrov, imat ćeš priliku upoznati načela spravljanja prirodnih jednostavnih i maštovitih slastica. Naučit ćeš kako spraviti:

  • sladoled od jagode i à la stracciatella, bez mlijeka i jaja
  • "okupanu" kremu od trešanja
  • osvježavajuću tortu od jagoda
  • Marisin lagani kolač i slatke knedle.

Više info: www.makronova.com

Hladni desert s trešnjama

1. kanten

  • 2 dcl jabučnog soka
  • 2 žlice agara (biljne zamjene za želatinu)
  • 0,5 kg trešanja (jagoda, očišćeno)
  • prstohvat soli

2. krema

  • 150 gr indijskih oraščića (usitnjeni)
  • 100 gr sojine šlag kreme (u tetrapaku)

Priprema:

Jabučni sok kuhaj s agar agarom 10 minuta na laganoj vatri. Dodaj trešnje i sol te sve zajedno kuhaj još 5 minuta. Pusti da se ohladi, kada treba promiješaj i pripremi za posluživanje. Oraščiće fino samelji te mu dodaj šlag do željene gustoće. Kanten od trešanja posluži s kremom od oraščića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.