Hrana 28. siječnja 2011.

Slasni i krepki složenci

Lazanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovi tmurni zimski dani idealni su za hranjiva jela koja će te zagrijati i osnažiti i na prirodan način otjerati zimski blues. Nauči pripremati slasne i ukusne složence, jer hladno je vrijeme kao stvoreno za njih. Donosimo ti recept za zapečenu tjesteninu s povrćem

Iskoristi obilje energije iz složenih šećera koje sadrže korjenasto povrće, kvalitetne bjelančevine iz kuhanih mahunarki, tofua, seitana i/ili tempeha i složi ukusna jela uz koja možeš poslužiti maštovitu salatu, ukiseljeno povrće - na primjer domaći kiseli kupus ili repu, ili pak nešto pareno, kratko kuhano ili pirjano na brzinu.

Isprobaj recept iz kuharice "Složenci i variva" u izdanju Planetopije:

Zapečena tjestenina s povrćem u tempuri

Sastojci:

  • ½ kg cjelovite pšenične tjestenine kuhane al dente (fusilli ili penne)
  • 2 šalice raznog povrća (šampinjoni, cvjetača, bijeli dio poriluka, mrkva itd.) prženog u tempuri (smjesi kao za palačinke)
  • 1,5 šalica dashi temeljca sa soja-sosom ili povrtnog temeljca
  • sojin umak
  • brašno 850, sol i voda
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Dok kuhaš tjesteninu, napravi smjesu za tempuru od brašna u koje si dodala malo soli i postepeno, uz miješanje, dodaj vodu. Smjesa treba biti poput smjese za palačinke.
  2. Zagrij ulje za prženje (pazi da temperatura ne bude previsoka, ulje se ne smije dimiti). Narezane komade povrća umači u smjesu za tempuru, pa u ulje i lagano isprži da porumeni.
  3. U posudu za pečenje s poklopcem naizmjence slaži redove povrća i kuhane tjestenine. Dodaj temeljac.
  4. Poklopi i stavi u pećnicu na 180°C. Peci poklopljeno 25-30 minuta.
  5. Otklopi i peci još 5-10 minuta ili dok temeljac ne ispari i ne stvori se korica.

Radionica kuhanja

Iskusna Makronovina učiteljica prirodne prehrane Ana Janjatović-Zorica naučit će te kako jednostavno i lako pripremiti raznovrsne ukusne složence kojima ćeš razveseliti sebe, obitelj i prijatelje.

Dođi na radionicu kuhanja "Slasni i krepki složenci" u utorak 1. 2. 2011. od 17 do 20.30. i isprobaj:

  • veganske lazanje s tofuom i bešamelom
  • zapečenu tjesteninu s tempurom
  • složenac za sportaše s tempehom
  • musaku od sejtana i crvene leće
  • slatki složenac s umakom od marelica.

Info i prijave: info@makronova.com, www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.