Knedle su tradicionalno slavensko jelo, koje se najčešće poslužuje kao slatka ili slana lagana večera. Uobičajeno je da se u pripremi koristi krumpirovo tijesto ispunjeno u sredini voćem, najčešće šljivama ili marelicama, ili nekim drugim nadjevom. Isprobaj i naš zdravi recept za integralne slane knedle!
Način kuhanja knedli ovisi o zemlji i regiji, a suvremeni kulinarski trendovi, posebice oni koji vode brigu o učinku jela na zdravlje, doprinijeli su raznovrsnosti, kako u kombinacijama namirnica, tako i u tehnikama oblikovanja.
Krumpirovo tijesto može se zamijeniti tijestom s drugim povrćem u kombinaciji s integralnim brašnom, pšeničničnim ili kukuruznim. Knedle se također mogu napraviti od žitarica i napuniti povrćem, voćem ili nekim drugim sastojkom.
Čupave knedle s tempehom
Sastojci:
- 3 integralna peciva (Demetra)
- ½ - 1 dcl temeljca od povrća
- 200 g tempeha
- soja umak
- 2 cm kombu alge
- 1 luk (narezan na kockice)
- sol
- tamno sezamovo ulje (hladno prešano)
- 100 g dimljenog tofua (naribanog)
Priprema:
- Tempeh kuhati 20 minuta sa soja umakom i komadom kombu alge. Potom izmiksati tempeh.
- Na tamnom sezamovom ulju propirjati luk te ga umješati u tempeh, kojem se doda pecivo namočeno u temeljcu.
- Oblikovati knedle i uvaljati u naribani dimljeni tofu.
Radionica kuhanja
Više o tome kako napraviti meke, topljive u ustima, lagane i hranjive knedle saznaj na radionici koja će se održati 8. ožujka 2011. u Makronovi pod vodstvom iskusne učiteljice kuhanja Tončike Cukrov.
Na radionici ćeš moći uživati u:
- knedlama od cous cousa i tofua
- seitan-knedlama od bijelog kukuruznog brašna
- slatkim knedlicama od jabuka
- prosenim okruglicama s kokosom
- narančastim bundevinim knedlama
Više na: www.makronova.com
Makronova u Varaždinu
Makronova te tijekom ožujka i travnja poziva na ciklus predavanja i radionica u Varaždinu, Puli, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu.
Vodeći hrvatski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom rada na području prirodne prehrane i zdravih stilova življenja podijelit će s tobom svoje znanje te ti pružiti mnoštvo informacija i konkretnih savjeta.
Saznaj kako unaprijediti svoje zdravlje, bolje se osjećati, ojačati imunitet i podići razinu energije, zdravo se hraniti, njegovati na prirodan način i usvojiti zdrave životne navike.
Ulaz na predavanja je slobodan, a ako u bio&bio trgovini ostvariš minimalnu kupnju od 150 kuna - na dar dobivaš i besplatno sudjelovanje na radionici!
Prvi grad u ovoj Makronovinoj turneji po Hrvatskoj je Varaždin, u kojem se predavanja i radionice održavaju od 8. do 11. ožujka 2011., u hotelu Turist:
Utorak 8.3.
18.00 – 19.00 predavanje: Organske namirnice i zdravlje, Zlatko Pejić
19.15 - 20.15 predavanje: Što birate, cjelovito ili rafinirano?, Jadranka Boban Pejić
Srijeda 9.3.
9.00 - 10.30 radionica: Praktični savjeti za vitalnost, Zlatko Pejić
10.45 - 11.45 radionica za žene: Sve što vas zanima o ženskom zdravlju, Jadranka Boban Pejić
12.00 – 13.00 radionica za roditelje: Praktični savjeti za prehranu beba i djece, Jadranka Boban Pejić
15.00 - 16.00 radionica kuhanja: Naučite kuhati žitarice, Jadranka Boban Pejić
16.30– 17.30 radionica kuhanja: Prirodno i slatko: Cjeloviti deserti bez šećera, Jadranka Boban Pejić
18.00- 19.00 predavanje: Eteričnim uljima do zdravlja i dobrog raspoloženja, Matilda Ivaniš Knez
19.15 - 20.15 predavanje: Do-in vježbanje za duh i tijelo, Sanja Novko
Četvrtak 10.3.
10.00 - 11.00 radionica: Praktični savjeti za vježbanje, Sanja Novko
11.15 - 12.15 radionica: Mala kućna ljekarna, Matilda Ivaniš Knez
18.00 - 19.00 predavanje: Prirodna kozmetika- marketinški trik ili stvarnost, Dragana Klarić
19.15 – 20.15 predavanje: Dodacima prehrani do boljeg zdravlja, Elen Krznar
Petak 11.3.
10.00 - 11.00 radionica: Što se krije u vašoj kozmetičkoj torbici?, Dragana Klarić
11.15 – 12.15 radionica: Odaberite svoj najbolji dodatak prehrani, Elen Krznar
Više info: www.makronova.com