Hrana 05. svibnja 2014.

Bezglutenski sladoled od jagoda

Sladoledu_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Helena Jakoliš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za osvježavajući lagani sladoled od jagoda. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje.

Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.

Na tržnicu po jagode

Helena na tržnici voli kupovati jagode kad im je sezona zbog njihova mirisa, neodoljivog okusa, a kaže da joj olakšavaju neke od zdravstvenih tegoba te su dobar saveznik ljepote.

Sastojci:

  • 200 ml bademova mlijeka
  • 200 g natopljenih indijskih oraščića
  • 2 velike smrznute banane
  • 500 g domaćih svježih jagoda
  • 3 do 4 žlice kokosovih ljuskica
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 5 do 6 žlica meda ili med u kombinaciji sa stevijom
  • 4 suhe smokve

Priprema bademovog mlijeka

Za pripremu bademova mlijeka potrebno ti je 100 g badema koje je potrebno ostaviti cijelu noć natopljene u vodi. Nakon namakanja bademe operi, oguli im kožicu, stavi u blender zajedno sa 600 ml vode dok ne dobiješ finu kremastu smjesu. Smjesu procijedi kroz gazu, a ono što ti ostane možeš iskoristiti za kolače. Mlijeko vrati u blender, dodaj mu 1 žličicu vanilije i 3 do 4 natopljene suhe smokve.

Priprema sladoleda

U blender stavi domaće bademovo mlijeko, dodaj natopljene i ocijeđene indijske oraščiće. Miješaj i postupno dodaji sve sastojke osim kokosovog ulja. Miješaj dok ne dobiješ kremastu smjesu, a potom dodaj kokosovo ulje i još jednom sve izmiješaj. Dobit ćeš oko litru sladoleda, koju izlij u kalupe za sladoled i ostavi par sati u zamrzivaču.

Komentar Zdrave Krave: Helenin recept za sladoled sadrži sve zdrave sastojke i izvrstan je za osobe osjetljive na laktozu i gluten. Priprema je jednostavna, iako zahtjeva dobru organizaciju radi badema koji se trebaju namakati. Pohvala Heleni i za fotografiju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      bj1234

      Draga Helena vjerujem da će ovaj put ekipa zdrave krave prepoznat tvoj trud i umijeće i da će nagrada biti u tvojim rukama jer je zaista zaslužuješ. Pozdrav!

    • Default avatar -
      hela2212

      Hvala puno dragoj redakciji Zdrave krave što je izabrala moj recept.Iznimno sam sretna što se ovakav recept našao na portalu. Da da ispravak treba 500 gr jagoda i 200 gr natopljenih indijskih orašćića, kao i 100 gr badema.Još jednom isprike, uživajte

    • Default avatar -
      half

      mislim da je ovo što piše u dekagramima ustvari u gramima...jer po ovoj računici ispada da za 6 decilitata mlijeka, treba kilogram badema, što je deset puta više nego što usitinu treba, a onda bi za ovu litru sladoleda trebalo punooooo kuna....barem dvjesto...jer u receptu piše da treba 5 kg jagoda tj 500 dkg....inače osim slučajne greške, sve drugo je super

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.