Helena Jakoliš postala je kuharica tjedna zahvaljujući svom receptu za osvježavajući lagani sladoled od jagoda. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje.
Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Na tržnicu po jagode
Helena na tržnici voli kupovati jagode kad im je sezona zbog njihova mirisa, neodoljivog okusa, a kaže da joj olakšavaju neke od zdravstvenih tegoba te su dobar saveznik ljepote.
Sastojci:
- 200 ml bademova mlijeka
- 200 g natopljenih indijskih oraščića
- 2 velike smrznute banane
- 500 g domaćih svježih jagoda
- 3 do 4 žlice kokosovih ljuskica
- 3 žlice kokosovog ulja
- 5 do 6 žlica meda ili med u kombinaciji sa stevijom
- 4 suhe smokve
Priprema bademovog mlijeka
Za pripremu bademova mlijeka potrebno ti je 100 g badema koje je potrebno ostaviti cijelu noć natopljene u vodi. Nakon namakanja bademe operi, oguli im kožicu, stavi u blender zajedno sa 600 ml vode dok ne dobiješ finu kremastu smjesu. Smjesu procijedi kroz gazu, a ono što ti ostane možeš iskoristiti za kolače. Mlijeko vrati u blender, dodaj mu 1 žličicu vanilije i 3 do 4 natopljene suhe smokve.
Priprema sladoleda
U blender stavi domaće bademovo mlijeko, dodaj natopljene i ocijeđene indijske oraščiće. Miješaj i postupno dodaji sve sastojke osim kokosovog ulja. Miješaj dok ne dobiješ kremastu smjesu, a potom dodaj kokosovo ulje i još jednom sve izmiješaj. Dobit ćeš oko litru sladoleda, koju izlij u kalupe za sladoled i ostavi par sati u zamrzivaču.
Komentar Zdrave Krave: Helenin recept za sladoled sadrži sve zdrave sastojke i izvrstan je za osobe osjetljive na laktozu i gluten. Priprema je jednostavna, iako zahtjeva dobru organizaciju radi badema koji se trebaju namakati. Pohvala Heleni i za fotografiju.