Sladoled je gotovo svima najbolje ljetno osvježenje, a jedan od razloga je taj što dolazi u velikom broju okusa. No, kupovni sladoledi su često puni šećera i masti te različitih konzervansa. Naime, sladoled je fina emulzija vode iz mlijeka, šlaga i voća te krute tvari iz šećera, mliječnih ili biljnih masnoća i drugih dodataka. U njega se često dodaju arome i u 100 grama kupovnog sladoleda se nalazi od 150 do 250 kalorija
Stoga donosimo recept za ukusan, domaći sladoled od banane, vanilije, meda i cimeta.
Potrebni sastojci
- dvije banane ( ne moraju nužno biti smrznute)
- žlica meda
- žličica cimeta
- žličica ekstrakta vanilije
- mrvica soli
- šalica obranog mlijeka
Smrznute banane ubaci u mikser i izblendaj, a nakon toga dodaj ostale sastojke te ponovno izmiješaj. Nakon pripreme sladoled možeš zamrznuti u plastičnoj posudi i prije posluživanja posuti mrvicama oraha, badema, lješnjaka, čokolade ili druge namirnice po želji.