Zdrava prehrana bez šećera stajala je zdravlja Damona Gameua, redatelja dokumentarnog filma 'That Sugar Film' u kojem je bilježio detalje takve prehrane. Nakon dva mjeseca konzumiranja samo hrane koja je deklarirana kao zdrava, voćnih jogurta, žitarica, muesli pločica, voćnih sokova, sportskih napitaka i samo šećera koji se u njima nalaze, liječnik ga je upozorio da prestane
Nagle promjene raspoloženja
Naime, redatelj mu se požalio kako ima nagle promjene raspoloženja i da se deblja iako je na dijeti pa je ispričao na kakvom je režimu prehrane. Liječnik mu je već nakon tri tjedna rekao kako se kod njega počela razvijati bolest masne jetre što vodi zatajenju tog organa. Također, mentalno stanje postajalo mu je sve nestabilnije.
Šećer se skriva u 'zdravoj' hrani
"Ne razumijem, iz prehrane sam izbacio sva gazirana pića, sladoled i slatkiše. Svu šećeri koje sam jeo bili su u toj zdravoj hrani i pićima koji roditelji inače daju svojoj djeci. Ne kažem da iz prehrane treba u potpunosti izbaciti šećere, već želim upozoriti na one skrivene, kao u hrani koju reklamiraju kao zdravu", požalio se Damon koji je ovaj eksperiment s prehranom išao napraviti motiviran dokumentarcem Morgana Spurlocka 'Super size me' u kojem neko vrijeme nije jeo ništa osim brze hrane iz McDonald'sa.
"Najgore je što takvu hranu roditelji daju svojoj djeci jer su uvjereni kako je zdrava. Šećera sad ima u 80 posto prerađene hrane koju jedemo, a povezan je s razvojem kardiovaskularnih bolesti koje su jedan od vodećih uzroka smrti, kao i razvojem dijabetesa tipa dva", upozorava Damon.
Komentar stručnjaka
Kao i mnoge druge namirnice, žitne muesli pločice smatramo zdravima, a da to ipak nije tako pojasnila nam je nutricionistica Sandra Krstev Barać, mag. nutr:
"Kada su se prvi put pojavile na policama, žitne pločice su, u stvari, bile žitarice "zalijepljene" u pločicu i kao takve relativno nutritivno vrijedne. No, kako su se razvijale, proizvođači su dodavali sve više slojeva šećera i masnoća kako bi okusom privukli što više potrošača. Stoga, danas žitne pločice nerijetko sadrže slojeve čokolade ili karamele čime više poprimaju karakteristike slatkiša nego zdravog međuobroka. Saznaj nekoliko pravila koje je poželjno primijeniti u odabiru žitnih pločica. Količina šećera je važna stavka u odabiru kvalitetne pločice, no opet je u listi sastojaka važno od kuda on potječe. Potječe li šećer iz sušenog voća poput grožđica, brusnica, datulja i sl. 10-15 g šećera po pločici je prihvatljivo. Međutim, ako šećeri potječu od glukoze, sirupa i sličnog biraj one koje osiguravaju manje od 10 g šećera."
Doznaj više o razarajućem učinku šećera.